N. V. | 31. 8. 2022, 17:01

Pitje TE alkoholne pijače ima podobne učinke kot telovadba

Profimedia
Pitje TE alkoholne pijače ima podobne učinke kot telovadba (foto: Profimedia)

To je pokazala nova raziskava. Ob tem minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Čeprav prekomerno pitje alkohola škodi zdravju, zmerno pitje vina lahko podaljša življenje. Francozi, ki ob jedi tradicionalno popijejo kozarec vina, imajo tako, kljub precej mastni hrani, manj srčno–žilnih obolenj, poroča portal Zadovoljna.si.

Zmernost je ključ

Raziskave so pokazale, da ima pitje vina številne pozitivne učinke, kar pa ne pomeni, da morate pri večerji spiti vso steklenico. Ko gre za pitje alkohola, je zmernost ključ.

Študija, ki so jo opravili v kliniki Mayo, je pokazala, da zmernost, ko gre za zdrave odrasle osebe, starejše od 65 let, pomeni en kozarec. Za tiste mlajše od 65 let pa dva kozarca, so zapisali na Zadovoljna.si.

Zakaj je vino zdravo?

Razlog, zakaj je vino zdravo, naj bi tičal v fenolnih spojinah in antioksidantih, ki so v vinu, piše Zadovoljna.si. Ti naj bi pomagali pri različnih tegobah, od težav s spanjem in demence, do raka na dojkah, težavah s prostato in pljuči.

Fenolne spojine, ki jih najdemo tudi v sadju in zelenjavi, pomagajo pri zniževanju slabega holesterola, delujejo protivnetno, antiseptično in protimikrobno, pripomorejo k zmanjšanju srčno-žilnih obolenj, določenih vrst raka in podobno.

Bolj kot je vino obarvano, več teh spojin vsebuje, zato je najbolj priporočljivo rdeče vino. 

Profimedia

Učinkuje podobno kot telovadba

Številne študije so pokazale, da ima en kozarec vina podoben učinek na telo kot telovadba, poroča Zadovoljna.si.

Rdeče vino je namreč odličen vir resveratrola, močnega antioksidanta, ki ima ugoden učinek na srce in mišice. Tako kot telovadba. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.