Širijo se LAŽNE novice o smrti 30-letne medicinske sestre, ki jo je po cepljenju obšla slabost

Dekle tudi sicer pogosto omedleva

22. 12. 2020, 11:21 | Zdravje | Piše: N.Z.

              Širijo se LAŽNE novice o smrti 30-letne medicinske sestre, ki jo je po cepljenju obšla slabost (foto: Tw CHI Medical) Tw CHI Medical

Medicinska sestra iz Tennesseeja, ki je pred dnevi omedlela sredi televizijskega prenosa cepljenja, se je zaradi teoretikov zarot, ki so jo zasuli s svojimi sporočili, umaknila z družabnih omrežij. Neželeni pozornosti pa vseeno ne more uiti. Zdaj so se zaradi njenega umika z družabnih omrežij pojavile še lažne novice o njeni smrti.

30-letno Tiffany Dover je obšla nenadna slabost dobrih 17 minut potem, ko je prejela Pfizerjevo cepivo. Posnetek se je nato kot požar razširil po družabnih omrežjih, kar je seveda generiralo veliko pozornosti. Še posebno tiste nezaželene. Tiffany se je zato kmalu umaknila z družabnih omrežij, to pa je nato sprožilo še govorice o njeni smrti.

Stvari so šle medtem tako daleč, da so se oglasili z uradnega Twitter profila bolnišnice CHI Memorial Hospital, v kateri Tiffany dela, z zapisom, da je dekle dobro, živo in zdravo, da pa si tako Tiffany kot njena družina želijo več privatnosti. Tvit so opremili s posnetkom, kjer je Tiffany obkrožena z ostalimi medicinskimi sestrami in zdravniki, ki ji izkazujejo vso podporo.

Najbolj zagrizenih teoretikov zarote to seveda ni prepričalo in resnici na ljubo: najbolj zagrizenih ne bi prepričalo niti, če bi se Tiffany še isti hip v živo pojavila pred njimi. Ampak to je že druga zgodba.

Vrnimo se raje na začetek ...

Zakaj je omedlela Tiffany Dover?

Medicinska sestra je bila pred dnevi cepljena proti covidu skupaj s še petimi zdravniki in medicinskimi sestrami z urgentnega oddelka, kjer dela. Kmalu po prejemu cepiva pa se ji je v glavi zvrtelo, zato je zlezla skupaj. Ko je prišla k sebi (pri čemer niti za trenutek ni povsem izgubila zavesti), je za isto televizijo pojasnila, kaj se je zgodilo.

Tiffany Dover omedleva vsakič, ko občuti bolečino. Njeno telo na tovrstni stimulus tudi sicer burno reagira. Nekaj podobnega se dogaja nekaterim krvodajalcem (ki se jim potem, ko dajo kri, lahko v glavi zvrti ali pa jih obide slabost) in ljudem, ki enostavno slabo prenašajo posege z iglami. Stanje samo po sebi ni nevarno, a velja posebna previdnost pred morebitnim padcem in nevarnostim, ki nastanejo ob tem.

"Že od nekdaj trpim zaradi preveč aktivnega vagalnega živca. In tako, vsakič, ko začutim bolečino zaradi česarkoli, tudi če se zbodem z buciko ali se udarim v prst, začnem omedlevati."

 • Vagalni odziv je avtomatski odziv v našem telesu, ki se pojavi kot posledica stimulacije našega vagalnega živca.
Tekmovanje v bizarnih odzivih

Čeprav je Tiffany torej povsem jasno razložila in to takoj po dogodku z nenadno slabostjo, kaj se je v resnici zgodilo, to antivakserjev in drugih skeptikov ni prepričalo. Raje kot zgornji posnetek so namreč delili posnetek, ko Tiffany leze skupaj, ob tem pa v svojih komentarjih kar tekmovali, kdo si bo izmislil bolj bizarne razloge za dogodek.

Stvari so šle tako daleč, da je zdaj splet obšel še sfotošopiran mrliški list z njenim imenom, ki ga je na Facebooku objavil nekdo, ki se je lažno predstavil za njenega sorodnika. Da gre za lažno uradno listino, so bolj pozorni sledilci debunkali takoj. Lažni sorodnik je v listu namreč narobe navedel njeno starost: t.j. 42 (namesto 30).

Eden 'zabavnejših' odzivov na včerajšnji posnetek Tiffany Dover (in to čile, žive in zdrave), je tvit relativno nepomembnega uporabnika Twitterja z le malo sledilci, ki je pod posnetek zapisal:

"Zelo se je zredila."

... nek drug uporabnik je pod njegov komentar pa je (bolj kot ne zabavljivo) dodal: "To bo od cepljenja, a ne?"