11. 5. 2020, 06:33 | Vir: STA

Po izidih raziskav sta zdravili proti malariji in aidsu neučinkoviti pri covidu-19

profimedia

Strokovnjaki od izbruha pandemije novega koronavirusa iščejo zdravilo za covid-19 in večkrat so se pojavile potencialne eksperimentalne terapije. Med drugim se je veliko govorilo o zdravilih za malarijo in aids. Nedavno objavljeni študiji v znanstveni reviji New England Journal of Medicine pa zavračata učinkovitost teh zdravil za covid-19.

Newyorški zdravnik Joshua Geleris je skupaj z ekipo preučeval učinkovitost zdravila za malarijo hidroksiklorokin pri 1367 bolnikih, ki so jih sprejeli na zdravljenje zaradi covida-19.

V študiji je 58,9 odstotka bolnikov prejelo hidroksiklorokin. Od vseh bolnikov so jih morali 25,1 odstotka intubirati ali pa so umrli. Ugotovili so, da ni bilo razlike glede intubacije ali smrtnosti med bolniki, ki so prejemali hidroksiklorokin in tistimi, ki ga niso.

Zunaj kliničnih študij tako zdravila za malarijo po presoji newyorške ekipe ne bi smeli uporabljati pri bolnikih s covidom-19. Podobne ugotovitve so podale že nekatere druge študije.

V drugi študiji pa so strokovnjaki zbrani okoli pekinškega zdravnika Bin Caoa opozorili, da tudi zdravilo za aids lopinavir-ritonavir ni učinkovito v boju proti covidu-19.

V študiji so obravnavali 199 bolnikov s covidom-19, od tega so jih 99 zdravili z lopinavirom-ritonavirom. Smrtnost je bila pri obeh skupinah približno enaka in statistično niso opazili relevantne razlike. Med tistimi, ki so prejemali zdravilo za aids, jih je umrlo 19,2 odstotka, v drugi skupini pa jih je umrla četrtina.

Čas do ozdravitve se je pri bolnikih, ki so prejemali zdravilo za aids, skrajšal za en dan. Pri hospitaliziranih bolnikih s težko obliko covida-19 ni bilo nobene prednosti, če so se zdravili z lopinavirom-ritonavirom, so zapisali strokovnjaki.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.