15. 1. 2021, 06:00 | Vir: STA

Po prebolelem covidu-19 imunost tudi več mesecev

Profimedia

Večina ljudi, ki je prebolela novo koronavirusno bolezen 19, je pred boleznijo imuna najmanj pet mesecev, vendar pa se nekateri še vedno lahko znova okužijo z novim koronavirusom in ga širijo, kaže danes objavljena študija agencije za javno zdravje Anglije PHE.

V študiji SIREN je med lanskim junijem in novembrom sodelovalo skoraj 21.000 zdravstvenih delavcev iz vse države, ki so jih redno testirali na okužbo na novi koronavirus, da bi ugotovili, ali so okuženi oziroma ali so že bili okuženi, poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

Znanstveniki so ugotovili, da se je med tistimi zdravstvenimi delavci, ki niso imeli protiteles, torej ki se še niso okužili, v tem obdobju 318 okužilo. Med tistimi, ki so preboleli covid-19, so bili primeri vnovične okužbe redki. Med 6614, ki so imeli protitelesa, se jih je namreč v tem obdobju znova okužilo samo 44, kažejo prvi izsledki študije, ki je njihovi kolegi še niso pregledali.

Predhodna okužba tako pomeni 83 odstotkov manjše tveganje za tiste, ki so že preboleli covid-19, da bi se znova okužili, kot za tiste, ki se še niso, so ugotovili znanstveniki. Vendar se nekateri lahko znova okužijo in okužijo tudi druge, opozarjajo.

Vodja študije Susan Hopkins je dejala, da rezultati opogumljajo, saj kažejo, da imunost traja dlje, kot so nekateri predvidevali, a opozorila, da zaščita ni absolutna. Kot še posebej zaskrbljujoče je izpostavila, da so nekateri, ki so se znova okužili, imeli visoke ravni virusa, tudi če niso imeli simptomov ter tako bili možni prenašalci virusa na druge.

"To pomeni, da če menite, da ste zaščitni, ker ste že preboleli covid-19, ste lahko prepričani, da obstaja zelo majhna verjetnost, da boste razvili hudo okužbo, vendar pa še vedno obstaja tveganje, da bi se lahko znova okužili in okužbo prenesli na druge," je pojasnila. Zato meni, da je še vedno zelo pomembno, da ljudje ostajajo doma in tako zaščitijo zdravstvo in rešujejo življenja, poroča BBC.

Znanstveniki bodo v okviru študije še 12 mesecev nadaljevali testiranje zdravstvenih delavcev, da bi ugotovili trajanje imunosti. Podrobneje bodo preučili tudi primere okužbe z novim sevom koronavirusa, ki v času dosedanje analize niso bile še tako razširjene, ko so sedaj. Sledili bodo tudi imunosti udeležencev raziskave, ki bodo cepljeni proti covidu-19.

Julian Tang, častni profesor Univerze Leicester, je dejal, da študija nakazuje, da je stopnjo naravno pridobljene zaščite pred okužbo mogoče primerjati s tisto, ki je pridobljena s cepljenjem. Dodal je, da bo cepljenje proti covidu-19 verjetno okrepilo naravno imunost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že raziskovalci britanske oxfordske univerze so v študiji, ki je bila v decembru objavljena v New England Journal of Medicine, sicer ugotovili, da so skoraj vsi zdravstveni delavci, ki so imeli protitelesa, bili pred okužbo zaščiteni vsaj šest mesecev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.