31. 5. 2020, 06:00

Kaj se zgodi, če dva tedna vsak dan polagate noge ob steno?

Profimedia

Minut, ki jih boste po teku ali drugi aktivnosti namenili tej preprosti tehniki, vam ne bo nikoli žal. Še posebej takrat, ko boste čutili napetost v mišicah.

Kaj sploh pomeni polaganje nog ob steno?

Prvič sem za položaj noge ob steno slišala od učiteljice joge. Danes je ta obnovitvena vaja obvezen del mojih treningov, predvsem takrat, ko treninge nadgrajujem.

Najboljša stran tehnike je ta, da je zelo preprosta.

Vse, kar morate narediti, je, da poiščete steno. Nato se ulezite na hrbet tako, da je vaša zadnjica ob steni - na steno ste vertikalno, vaša zadnjica pa naj bo čim bližje steni - nato dvignite noge navzgor in jih položite na nanjo.

Pri tem roke iztegnete na vsako stran, palca sta obrnjena navzgor. In se sprostite.

Tehnike vam ni treba izvajati dolgo – od 5 do največ 15 minut.

Zdaj pa preizkusite tudi vi in po vsakem teku ali drugi vadbi polagajte noge ob steno.

Za nekaj tako preprostega so učinki namreč izjemni:
1.

S pomočjo tehnike sprostite napetosti ter pomagate tekočinam, ki se zadržujejo v nogah, da zakrožijo po drugih delih telesa. Pomaga tudi, če po napornem treningu čutite vrtoglavico.

2.

S polaganjem nog ob steno dobro raztegnete zadnjo ložo (zadnje stegenske mišice), hkrati pa se bo zmanjšala tudi napetost v hrbtu, ramenih in vratu.

Namig: preizkusite tudi vsi, ki imate pretežno sedeče delo in/ali slabo držo.

3.

Eden od nenamernih dobrodejnih učinkov je čas, ki ga z izvajanjem položaja namenite samo sebi, meditaciji, globokemu dihanju oz. popolnemu odklopu, česar si morda sploh ne bi privoščili.

Nekaj minut v svetu, v katerem se stežka ustavimo, pomeni veliko. Predvsem pa se boste tudi naučili, da v vašem vsakdanu ni nič tako nujnega, da ne bi moglo počakati nekaj minut.

Predlog: telefon naj ostane v drugem prostoru.

4.

Položaj naj postane del vaše regeneracijske rutine. Zmanjšala se bo napetost in bolečine v mišicah, lažje vam bo v obdobju, ko vas bo zaradi naporne vadbe spremljal 'muskelfiber'.

5.

V tem položaju se sprostijo mišice medeničnega dna. Za večji učinek lahko pod medenico položite blazino.

Kdaj je najboljše izvajati položaj?

Po mnenju Robyn LaLonde, trenerke teka, je položaj najboljše izvajati takoj po vadbi ali vsaj v 30 minutah po koncu. Takrat je vaše telo še ogreto in dobro prekrvavljeno, zato bo učinek še večji. Dobra cirkulacija je pomembna pri okrevanju.

Začnete lahko s 5 minutami, nato čas postoma podaljšujte. Na začetku bo neprijetno, a ne zaradi samega položaja. Zelo hitro boste ugotovili, da je omejitev bolj psihološke kot fizične narave.

Nasvet: ne glejte nestrpno na uro, zavestno se odločite, da boste potrpežljivi in da to delate za svoje dobro počutje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.