L. PA. | 18. 9. 2023, 07:00

Utrujenost, boleče menstruacije, povečana telesna teža ... to je hormonska motnja, s katero se spopada več kot 10 % žensk

Profimedia

Marsikatera ženska nikoli ne dobi diagnoze, saj ne pomisli na to, da se za različnimi simptomi skriva skupni imenovalec in posledično ne poišče pomoči ...

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) je najpogostejša motnja hormonskega ravnovesja, s katero se med 20. in 50. letom starosti sooči več kot 10 % posameznic.

Četudi v 80 % poteka tipično, kar pomeni, da ga spremljajo motnje menstruacije, neplodnost, debelost, prekomerna poraščenost in psihične težave, polovica vseh žensk nikoli ne dobi diagnoze, saj ne pomislijo na to, da se za različnimi simptomi skriva skupni imenovalec, zato nikoli ne poiščejo pomoči. Če pa že jo, do diagnoze po besedah dr. Darije Strah v povprečju pretečeta dve leti.

Pri tem velja poudariti, da prisotnost policističnih jajčnikov (PCO) še ne pomeni nujno tudi PCOS. V prvem primeru gre samo za ultrazvočno sliko jajčnika z značilno večjim številom foliklov. Policistični jajčniki torej niso nujno povezani z značilnimi simptomi in znaki, ki so sicer značilni za PCOS.

Mesec september je zato od leta 2018 po vsem svetu namenjen osveščanju o sindromu policističnih jajčnikov.

Kot navaja portal Endozavest, so o sindromu poročali že leta 1935, ko sta Stein in Leventhal uspešno vzpostavila ovulacije s pomočjo kirurškega posega, imenovanega klinasta resekcija jajčnikov. Vzrok obolenja do danes ostaja nepojasnjen, najverjetneje pa gre za genetsko obolenje, ki povzroči hormonsko neravnovesje in zato nastanejo policistični jajčniki kot posledica neravnovesij.

Večje tveganje za pojav bolezni imajo ženske s prekomerno telesno težo, inzulinsko rezistenco, gestacijsko sladkorno boleznijo ter sladkorno boleznijo tipa I in II, anovulacijsko neplodnostjo (to je  neplodnost, ki nastane zaradi neprisotnosti ovulacije) ter tiste, ki imajo v družini pacientko s PCOS.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diagnostični center Strah PCOS (@pcosklinika_dcstrah)

Katera sta najznačilnejša simptoma?

Najznačilnejša simptoma in najpogostejša problema bolnic s PCOS sta neredne menstruacije in težave z zanositvijo. Ženske s PCOS imajo navadno manj kot 9 menstruacij letno. Motnje se navadno pojavijo v puberteti in se kažejo kot nekoliko zakasnela menarha, ki ji sledijo neredni menstruacijski ciklusi. Lahko pa so ciklusi redni, kasneje pa postanejo neredni, ženska pa ob tem pridobiva na teži.

Zaradi nerednih menstruacijskih ciklusov je tudi možnost za zanositev zmanjšana, za uspešno zanositev je večkrat potrebna oploditev z biomedicinsko pomočjo, njen rezultat pa je večkrat neugoden v primerjavi z ženskami z drugim vzrokom neplodnosti.

Po podatkih portala Endozavest je tudi tveganje za nastanek spontanega splava za 20−40 % višje pri ženskah s PCOS v primerjavi s splošno populacijo. Večkrat se pojavlja tudi zunajmaternična nosečnost. Poleg tega imajo ženske s PCOS med nosečnostjo več težav kot zdrave nosečnice, k čemur pripomore tudi dejstvo, da imajo ženske s PCOS že v osnovi pridružene še druge bolezni, ki stanje še dodatno poslabšujejo, na primer sladkorno bolezen in visok krvni tlak. Spremljajoči simptomi so še pretirana poraščenost, nepojasnjeno povečanje telesne teže, akne, prekomerno izpadanje las in motena presnova glukoze.

Ker mlajše bolnice pogosto zavračajo kontracepcijo, s katero je mogoče uravnavati simptome, pomemben del za uspeh in vzdrževanje izboljšanega stanja predstavlja pravilna prehrana. Med drugim se je potrebno izogibati prehrani z visoko vsebnostjo nasičenih maščob, priporočljivo pa je vsakodnevno uživanje stročnic, oreščkov in polnovrednih žit, sveže, nepredelane hrane, bogate vlakninami in zdravimi maščobami, ter dodajanje vitaminov D3 ali B12.

Profimedia

Koristna predavanja

Na sindrom policističnih jajčnikov so ob mesecu osveščanja o PCOS ponovno opozorili tudi v Diagnostičnem centru Strah, ki velja za prvo PCOS kliniko v Sloveniji z integrativnim in celostnim pristopom zdravljenja brez hormonske terapije.

Za vse, ki bi rade o sindromu izvedele več, s tem tednom začenjajo z brezplačnim sklopom predavanj na to temo: prvo se bo odvilo danes zvečer ob 19.30, sledijo pa še predavanja v torek, sredo in naslednjo sredo.

"Zavedamo se, da so ženske s PCOS in njihovi svojci v stiski in se počutijo sami, premalo slišani. Verjamemo, da bo ozaveščanje o tej pomembni zdravstveni problematiki izboljšalo življenja posameznic in njihovih najdražjih," so zapisali.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diagnostični center Strah PCOS (@pcosklinika_dcstrah)

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.