Pomlajevanje vagine na Slovenskem (piše Tina Torelli)

11. 4. 2013, 11:32 | Zdravje | Vir: Playboy

Vagina je edini del ženskega telesa, ki ga je dejansko mogoče učinkovito pomladiti. Z laserskimi žarki, s katerimi se najučinkoviteje vpliva prav na vlažna tkiva. Preberite si, kaj je o tem izbrskala naša Tina Torelli.

"Vse, kar ni vagina in ni njeno nadaljevanje, maternica, je na ženski le za okras. Vagina je center vsega: ne služi le užitku, ampak tudi naravi v najprimarnejšem smislu, torej reprodukciji,« pravi dr. Sabina Senčar, ginekologinja in v svojem poklicnem svetu borka za osnovne ženske pravice, ki je bila kot mati treh otrok, žena in ponosna ženska sama sebi prva poskusna zajčica laserskega pomlajevanja vagine. Nožnice, če vam gre lepše v uho.

2 v 1

In ta center vsega, okoli katerega se dejansko (moški) svet vrti, pa če to dedci priznate ali ne, včasih popusti zaradi popuščanja vaginalnih tkiv. To se zgodi zaradi spolne aktivnosti, starosti in rojevanja, neprijetni posledici tega naravnega fenomena pa sta stresna urinska inkontinenca in zmanjšano čutenje med spolnim odnosom. To je bilo še pred kratkim tabu in huda mora žensk, ki jih je to doletelo. Danes pa, dragi moji, so te težave predvsem po zaslugi slovenskih (!) znanstvenikov na srečo rešljive. In ne samo to: poseg, ki žensko reši inkontinence, vnese novo veselje tudi v njeno posteljo. In obratno: poseg, za katerega se je ženska odločila, ker seks ni več to, kar je bil, sočasno preprečuje tudi stresno urinsko inkontinenco. Kdo že pridiga, da je življenje trpljenje? Ni ali vsaj ni treba, da bi bilo.

Na nezadovoljstvu država stoji

Dr. Sabina Senčar in njena poslovna partnerica dr. Urška Bizjak Ogrinc sta v svoji ambulanti na Savski v Ljubljani opravili že več kot sto laserskih posegov na nožnici. Iz različnih razlogov in vzrokov, a z vedno enakim dvojnim rezultatom: čvrstejše vaginalne stene znova podprejo mehur, ožja vagina pa omogoči boljše trenje med spolnim odnosom, ki je seveda pogoj za uživanje v spolnosti. Za zdaj odrešujoči posegi potekajo še na račun stranke, saj zaostala država, v kateri živijo napredni ljudje, na recept še vedno rada daje le seksu neprijazne pripomočke in zdravila, ki zmanjšujejo libido. A splošno znano je, da nepotešeni ljudje bolj nezdravo živijo, nato pa se sekirajo, ker nezdravo živijo in so zato v življenju bolj ali manj bolni.

A to splošno nezadovoljstvo je tako ali tako temelj trenutnega gospodarstva, obenem pa nezadovoljnežem odvrača pogled od resničnih družbenih težav. Za to, da bi bili ljudje obeh spolov sploh lahko zadovoljni in ekstatično spojeni, združeni, potrebujemo (tudi) kakovosten seks. In kakovosten seks ženskam, ki jih pesti popuščanje vaginalnih tkiv, pričara laser v vešči roki.

Najboljši na svetu

Da, laser je osnovno sredstvo, s katerim ginekologinji operirata. Laser slovenskega podjetja Fotona, ki razvija najnaprednejše laserje na svetu. Tako rekoč z veliko potenco! Z njim so se zapisali med slovenske izumitelje svetovnega slovesa, ki imajo v mislih in čislih ženske. Medtem ko je Peter Florjančič s svojimi izumi skrbel za njihovo zunanjo lepoto (pokrovček s čopičem za lak, pršilo za parfum, lončki za kreme, električna zobna ščetka, na katero pa svet takrat še ni bil pripravljen ...), zdaj Fotonini strokovnjaki z razvojem laserjev skrbijo, da ženske sijejo tudi od znotraj navzven.

Vaginalno samoupravljanje

Fotonina zgodba se začne v letu 1964. Njihove laserje so najprej uporabljali v vojaške namene, nato v industrijske in končno medicinske, kakor se pač vse prerado godi na tem svetu. Toda v tem primeru je šla zgodba na srečo številnih v pravo smer, v smer ljubezni. Fotonini laserji se uporabljajo v mnogih vejah medicine in kozmetike, a tukaj nas zanimata predvsem dve aplikaciji: prva, incontilase, je namenjena zdravljenju stresne oziroma deloma tudi mešane inkontinence, druga, intimalase, pa prvenstveno zoženju vagine in pride v poštev po porodu (porodih) oziroma pri popuščanja vaginalnih vezivnih tkiv kot naravne posledice staranja. Ja, vagine se žal od nekdaj starajo z njihovimi lastnicami, le da imajo zdaj lastnice možnost, da čas upravljajo po svoje.

Ni vse relativno, sploh mere ne

Večer pred raziskovalnim obiskom na Fotoni pa sem se dobila s prijateljicami in ob dejstvu, da je laserski poseg na nožnici lahko tudi stvar gole 'kozmetike', se je razvila živahna debata. Ali naj se ženska odloči za poseg, če je seks zaradi nekompatibilnosti mer med partnerjema zelo kilav oziroma zelo nezadovoljiv? Sem jaz res preširoka, ker nimam več 17 let, ali se mi je on včasih res zdel večji? Kaj če preprosto nisva za skupaj? Mogoče pa je moj premajhni interes do seksa bolj povezan s premajhno ljubeznijo kot s premajhnimi merami?

In če se bom že odločila za poseg – kdo tu pije in kdo plača? Oba? In porodil se nam je tudi sum, da ženske na ta poseg pošiljajo moški, ker je družba s pornografijo nove dobe zašla nazaj v analno fazo in v njene (zožene) dimenzije (o tem bom svoje mnenje obširneje podala kdaj drugič).

Na Fotoni

Sprejela sta me dr. Maša Goršič, programska vodja Fotone in direktorica LAHE, akademije za laserje in zdravje, ki je Fotonina akademska veja, in Vlaho Krisper, menedžer, ki je odgovoren za širjenje Fotonine mreže po svetu. Najprej smo si skupaj ogledali predstavitveni film o posegu, ki je še najbolj podoben dobri novici: nobene anestezije, nobene bolečine, nič krvi in nič šivov. Nič srednjega veka. Rezultati raziskav pa so sploh navdušujoči: 95 odstotkov žensk poroča o zmernem do močnem izboljšanju stanja, povprečno zoženje vagine je kar 17-odstotno in za enkrat raziskovalci ne beležijo ne škodljivih stranskih učinkov ne komplikacij pri posegu, pa je bilo opravljenih že več kot 1500 testov.

Modna muha?

Lasersko pomlajevanje vagine bi lahko bilo, če že ni, tudi modna muha. Vsekakor ne mesarska, ker je to, kot je poudaril Vlaho Krisper, postopek walk-in/walk-out, kar sem videla tudi na lastne oči. Sploh pa ima Fotona trenutno zagotovo najbolj neinvaziven in učinkovit laser na svetu. Dr. Goršičeva je dodala, da se ženska seveda lahko za poseg odloči tudi iz želje po še boljšem seksu, čeprav tega poseg a priori ne obljublja. A takšni primeri so redki. Ženske se za poseg večinoma odločijo zaradi resne težave, stresne ali mešane inkontinence, ki ju je mogoče z laserjem in postopkom incontilase vsaj v začetni fazi dokaj uspešno pozdraviti. Ko gre zgolj za atrofijo vaginalnih vlaken, ki se kaže kot zmanjšano čutenje pri spolnem odnosu, pa se s postopkom intimalase, ki je rahlo drugačen od prej omenjenega, vpliva na celotno vagino. Se je pa treba zavedati, da poseg intimalase ni vsemogočen, ker ne bo povečal njegovih dimenzij, ne bo izboljšal njegove tehnike in najbrž tudi ne bo rešil krize v odnosu ali psiholoških težav s spolnostjo.

Res pa je, da napeta vagina vsaj malo napne tudi samozavest. Če pa multiplih orgazmov nikoli ni bilo, je v resnici malo verjetno, da jih bo sprožila termična stimulacija kolagenskih vlaken.

Takojšnji učinek

»Vagina se v najboljšem možnem scenariju lahko vrne v stanje, v katerem je bila, še preden smo spolno zaživeli, čisto nemogoče pa jo je bolj skrčiti,« je na moje vprašanje, ali je učinek posega lahko premočen, odgovorila dr. Goršičeva. »Z laserjem tkivo samo segrevamo in tu gre za neko posebno modaliteto. Laserski pulz je zelo dolg in deluje štiri mikrometre globoko v tkivo. Delovna temperatura je 63 stopinj Celzija, kar se sliši veliko, a ni, ker vlažno tkivo drugače absorbira laserski žarek kot koža. Postopek je neboleč in tudi ne povzroča opeklin. Navadno ga ponovimo dvakrat, učinki pa zagotovo trajajo najmanj leto in pol, kar je tudi čas, kolikor je naš postopek v uporabi. Seveda je logično pričakovati, da bo učinek sčasoma popustil, saj proces ne ustavi propadanja kolagenskih vlaken. Staranje je neizogibno, učinek posega pa močno odvisen od starosti pacientke in stopnje inkontinence oziroma stopnje atrofije tkiv. Po posegu sicer predpišemo nekaj tednov abstinence, učinki pa so takojšnji. Tisti, ki se ne vidijo, in tisti, ki se: z laserjem namreč vedno delujemo tudi na nožnično ustje ter presredek in ju učvrstimo,« je še dodala dr. Gorščičeva in me napotila k dr. Sabini Senčar.

Notranji lepotni poseg

Z dr. Sabino Senčar sva se dobili na kavi pod Zelenim ambulatorijem na Savski (njena partnerica dr. Bizjak Ogrinčeva pa je medtem delala nadstropje više) in razvila se je pravzaprav razprava o ženski notranji lepoti. Sabina je bila prva ginekologinja v Sloveniji, ki si je upala uporabiti Fotonin laser. »Vesela sem, da se je o tem končno začelo na glas govoriti. Ker zakaj bi pa morale biti ženske z vsem zadovoljne? So stvari, ki jih v resnici slišimo samo mi ginekologi. V ljudeh je še vedno tista stara miselnost, da življenje ni posejano z rožicami, da je pač treba potrpeti, a ni treba, da je tako. Plastiki imajo estetske norme, mi imamo pa funkcionalne. Če na primer govorim o sramnih ustnicah, je eno estetski ideal, barbi, drugo pa funkcionalnost. Sramne ustnice so lahko dejansko prevelike in te motijo že, ko se usedeš na kolo. Če jih med spolnim odnosom vsakič potegne v nožnico, to boli. Mi ginekologi smo posege na intimnih delih v resnici začeli s funkcionalnega stališča, a notranja lepota k sreči vedno zasije tudi navzven. Če mene kdo vpraša, je seks dober, če si notranje poravnan sam s sabo, sicer pa ne,« je začela svoj manifest proti trpljenju ženske dr. Senčarjeva.

Ponovljiva metoda

Seveda so me zanimale prednosti Fotoninega laserja. »Če bi si kdo hotel  popraviti nožnico na star način, bi mu to najbrž odsvetovala,« je odvrnila dr. Senčarjeva. »Razvoj gre vendar v smeri neinvazivnih metod, ki ne prinašajo klasičnih kirurških tveganj in zapletov. Še včeraj je bil poseg na vagini enkraten, nepovraten poseg. Del tkiva se je odstranil. Danes pa v bistvu krčimo tkiva kot pri estetskih liftingih, le da je sluznica za to še toliko boljši teren, ker se laserska svetloba najučinkoviteje absorbira v mokrih tkivih. Če odrežeš tkivo, gre za hipen učinek, a še vedno si nekaj odrezal. Če ga termično obdelaš, če torej vplivaš na krčenje lastnih tkiv oziroma na sintezo kolagena, pa nisi naredil nobene škode. To je ponovljiva metoda. Medicina mora iti v to smer, in sploh, ko gre za nožnico, je še toliko pomembnejše, da je metoda ponovljiva. Čeprav za zmeraj ni nič, ker tudi mi nismo za zmeraj, ampak že to, da za nekaj let rešiš težavo, če govorimo na primer o stresni urinski inkontinenci, je krasno.

Zanimivo pri tej metodi je, da je prišla iz estetske kirurgije, kot stranski učinek pa so v Južni Ameriki prvi ugotovili, da so ženske nehale biti inkontinentne. Mi ginekologi smo zagrabili ta del in zdaj nadaljujemo naprej.« Zanimalo me je, kakšen je trenutno odstotek kandidatk za laserski poseg na nožnici, ki niso inkontinentne, bi pa rade izboljšale spolnost. K sreči zelo majhen, ker Slovenija ni Južna Amerika.

Treba je imeti jajca

Da zagrabiš za nekaj tako novega, moraš biti pogumen ali nor? »V to moraš verjeti. Verjeti, da je zadaj meso, še bolj pa moraš začutiti, da obstaja potreba po tem, in midve z mojo partnerico sva jo. Še preden smo imeli tu prvi laser, so v Zagrebu že delali tovrstne posege. Seveda sem ga preizkusila na sebi. Sama sem trikrat rodila, v zakonu, v katerem imaš tri otroke, moraš pa še toliko bolj skrbeti, da ostaneš v dobrih odnosih z možem, ni res?«

Ne vem, toda zgodba o razširjenih vaginah in visoki stopnji inkontinetnosti celo med mladimi ni nobena pravljica. »Na srečo je nožnica supervezivna struktura z izjemnimi možnostmi popravljanja, ampak čez mejo pa ne gre. Je kot elastika na hlačkah – če jo preveč razteguješ, sčasoma popusti. Ves čas nam govorijo, naj delamo Keglove vaje – saj pomagajo, a problema ne bodo rešile v celoti. Mišično dno je majhna struktura in mišice so samo na medeničnem dnu, nožnica pa nima mišic in stisnemo lahko samo izhod, same nožnice, v kateri so elastična in vezivna vlakna, pa ne. Z laserjem tako popravljamo vezivo. Pri stresni urinski inkontinenci gre po definiciji za izgubo opore, ki jo imata mehur in sečnica v svoji anatomski legi. A tudi z nobeno drugo operacijo, ki jo imamo na voljo za odpravo stresne urinske inkontinence, ne popravljamo mišic. Ko pride do stresne urinske inkontinence, po starem načinu dajemo oporo od zunaj: s trakcem pripnemo sečnico in bazo mehurja tako, da ta lahko zadržuje urin, pri laserju pa povečamo lastno oporo. To je pri mladih ženskah še toliko pomembneje, ker so spolno aktivne, vstavljanje trakcev pa ni v prid spolnim odnosom.«

Bo mož zadovoljen?

»Ja, to me sprašujejo pacientke in jaz jim rečem, da zagotovo bo, čeprav  bodo še bolj zadovoljne same. V naravnem smislu ženske tekmujemo z drugimi ženskami. Moški je, če je vagina ožja, zagotovo bolj navdušen nad seksom, a ženska je z odločitvijo za poseg v resnici pomagala sebi. Res je, da se seks v resnici začne v glavi, ampak kvalitetnega odnosa brez zadostnega trenja med aktom ni. Začetek je že v glavi, a treba je tudi priti do konca. Laser je moje delo zelo olajšal, ker je osnovna naloga vsakega zdravnika, da izboljša kvaliteto pacientovega življenja. A vsaka nova metoda je nekaj časa kritična. Ko so izumili prvi ultrazvok, ko so ga pripeljal na kliniko, so se vsi smejali, zdaj pa si brez njega medicine ne znamo več predstavljati. Nekdo je moral v napravo verjeti. Ne vemo, kaj bo čez deset let, najbrž bodo obstajale še boljše metode, a za zdaj je ta optimalna, življenje pa prekratko, da ga ne bi vsak dan živeli na polno.«

Druge nevarnosti

Dr. Senčarjeva mi je še razložila, zakaj s takšnim posegom ne bi tvegala svojega zdravja. Ker je postopek relativno nov, so izvajalci z njim previdni. Dela se v tako imenovanem varnem območju in zato so tudi rezultati manj dramatični, kot bodo verjetno kasneje, ko bo ugotovljena zgornja energetska meja aplikacije laserja. Ne nazadnje je laserska svetloba le del svetlobe, ena sama valovna dolžina. Veliko nevarnejše je sonce, ki je cel spekter. A še nevarnejše za zdravje je nezadovoljstvo. Z dr. Senčarjevo se strinjava, da zaradi inkontinence ni nobeni ženski treba hoditi naokrog z vložki in da ni nikjer zapisano, da se mora življenje ženske končati po petdesetem. Kot je tudi res, da moški žensk ne varajo nujno z mlajšimi in lepšimi, pač pa skoraj zagotovo z bolj veselimi in voljnimi. »Moški grejo najraje z normalnimi ženskami, ki imajo rade življenje,« je še dodala dr. Senčarjeva.  

Še o urinski inkontinenci:

Najpogostejši tip urinske inkontinence je stresna inkontinenca. Zanjo je značilno, da urin nenadzorovano uhaja ob težjem fizičnem naporu, skakanju, kašljanju, kihanju, smejanju in drugih dejavnostih, ki povečujejo pritisk v trebuhu. Strukture medeničnega dna tega pritiska niso zmožne zadržati zaradi popuščanja mišic in vezivnega tkiva medenične prepone. Če se sečni mehur zaradi različnih obolenj skrči, preden se do konca napolni, gre za prekomerno aktivnost sečnega mehurja, ta pa je najpogostejši vzrok za urgentno urinsko inkontinenco. Kadar sta stresna in urgentna inkontinenca med seboj prepleteni, govorimo o mešani urinski inkontinenci. Lasersko zdravljenje je primerno za ženske z blažjo stresno urinsko inkontinenco in je deloma uspešno pri tistih z mešanim tipom. Z lasersko svetlobo in njenim fototermalnim učinkom delujemo na vezivna tkiva nožnice, kar povzroči, da se vezivno tkivo nožnice skrči. Toplota povzroči pregrevanje kolagenskih vlaken in tvorbo novih povezav med njimi. Čvrstejše in bolj elastično vezivno tkivo nožnice je boljša opora sečnici in sečnemu mehurju. Neželenih učinkov pri tem posegu ni, najbolj zaželeni stranski učinek je izboljšanje kakovosti spolnih odnosov za oba partnerja. Pri hudi stresni inkontinenci je treba laserski poseg treba večkrat ponoviti, pri čisti urgentni inkontinenci in zdrsu maternice pa laser ni uspešen. Urgentna inkontinenca se zdravi z zdravili in avtogenim treningom. Elektromagnetna stimulacija mišic medeničnega dna lahko nekoliko pomaga pri krepitvi teh mišic, vendar stresne urinske inkontinence ne rešuje povsem. Lasersko zdravljenje je v tem primeru komplementarno operativnemu zdravljenju z vstavitvijo nenapetostnega traku pod vrat sečnega mehurja.