Zato CROCKSov NIKOLI ne bi smeli nositi dlje od 8 ur dnevno, svarijo zdravniki!

19. 1. 2021, 14:41 | Zdravje

              Zato CROCKSov NIKOLI ne bi smeli nositi dlje od 8 ur dnevno, svarijo zdravniki! (foto: profimedia) profimedia

Priljubljena obutev znamke Crocs so blagodejne le za ljudi z visokim obodom (nartom) stopala in tiste, ki jim zatekajo noge in gležnji, trdijo zdravniki.

Čeprav so številni mnenja, da so udobni crocsi primerni za vso družino in vsako priložnost, pa dr. Paul Chadwick iz združenja College of Podiatry svari pred takšnimi domnevami.

"Pas na sredini kroksic, ki nogo zadržuje v obutvi, številni porinejo za peto, zato ob hoji svojo težo namesto na peto prenašajo na prste. To pa lahko slej ko prej pripelje do nastanka kurjih oči, otekanja gležnjev in žuljev," je jasen Chadwick, ki zato odsvetuje dolgotrajno nošenje crocksov.

"Lahko jih nosite občasno, nikakor pa ne vsak dan in tudi takrat ne predolgo."

Dobra obutev enostavno mora zagotoviti dovolj prostora za nožne prste, biti pa mora tudi dovolj široka za stopalo. "Naj bo narejena tudi iz naravnih materialov, ki nogi pomagajo dihati."

S Chadwickom se strinja tudi dr. Alex Kor, z ameriške akademija za pediatrično športno medicino.

"Gumijasta in prepogljiva obutev lahko povzroči tudi vnetje tetive in deformacijo prstov," ve povedati dr. Kor, zaradi česar bi crockse v nošnjo priporočil le osebam z visokim nartom in tistim, ki jih mučijo edemi. "Pa tudi njim bi odsvetoval, da crockse nosije dlje od osmih ur dnevno."