Poročilo: Svet dela premalo za pripravljenost na prihodnje pandemije

15. 9. 2020, 06:00 | Zdravje | Vir: STA
Poročilo: Svet dela premalo za pripravljenost na prihodnje pandemije (foto: Profimedia) Profimedia

Medtem ko se svet spopada z uničujočo pandemijo covida-19, dela precej premalo, da bi se pripravil na prihodnje pandemije, ki bi bile lahko še hujše, je danes opozoril neodvisni odbor za spremljanje pripravljenosti na področju zdravja GPMB.

V danes objavljenem poročilu neodvisni odbor, ki sta ga vzpostavila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Svetovna banka, ugotavlja, da je pandemija covida-19 razkrila, kako malo se je svet kljub opozorilom osredotočal na priprave na tovrstne katastrofe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja GPMB in nekdanja generalna direktorica WHO Gro Harlem Brundtland je ob tem poudarila, da je odbor v lanskem poročilu, ki je izšlo še pred izbruhom novega koronavirusa, posvaril, da je svet slabo pripravljen na morebitno pandemijo.

"Uresničili so se naši najhujši strahovi," je dejala. "Posledice covida-19 so še hujše, kot smo predvidevali, vendar ukrepi, h katerim smo pozivali lani, še vedno niso bili sprejeti," je izpostavila nekdanja norveška premierka.

"Pandemija predstavlja težek test pripravljenosti sveta," so poudarili v poročilu. Če svet iz te pandemije ne bo potegnil lekcij ali se ne bo ustrezno odzval nanje, bo prihodnja pandemija, ki bo zagotovo prišla, še hujša, so dodali.

Brundtlandova je izpostavila, da je treba zdaj prekiniti "krog panike in zanikanja", ki je povzročil katastrofalne posledice koronavirusne bolezni 19.

Odbor je ponovil poziv k širokemu globalnemu sodelovanju in obsežnemu dolgoročnemu financiranju pripravljenosti na pandemijo oziroma njeno preprečevanje.

Združene narode, WHO in mednarodne finančne institucije so pozvali, naj skličejo vrh o globalnih zdravstvenih krizah, na katerem bi se dogovorili o mednarodnem okvirju za pripravljenost in odgovor na izredne razmere. Okvir bi moral med drugim vključevati mehanizem za zagotovitev trajnostnega financiranja v potrebnem obsegu, je dejala vodja odbora. Izpostavila je pomen vlaganja v pripravljenost na morebitno pandemijo.

Z njo se je strinjal tudi trenutni generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Na spletnem dogodku ob objavi poročila je dejal, da pri porabi denarja za pripravljenost ne gre za dobrodelnost. "To je vlaganje v našo prihodnost," je poudaril po poročanju AFP.

Minuli konec tedna je minilo pol leta, odkar je WHO razglasila pandemijo covida-19, bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus. S tem se je doslej po svetu okužilo že več kot 29 milijonov ljudi, covid-19 pa je zahteval več kot 924.000 življenj.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri