I. D. | 24. 8. 2022, 06:00

Potrjeno: vitamin D dejansko pomaga pri tej bolezni

Profimedia
Potrjeno: vitamin D dejansko pomaga pri tej bolezni (foto: Profimedia)

Naša telesa za normalno delovanje potrebujejo dovolj vitamina D, sicer pešamo tako telesno kot duševno. Vedno več dokazov govori, da pomaga k boljšemu počutju.

Da bi prišli vprašanju do dna, so na Finskem opravili največjo analizo znanih podatkov do zdaj. Pregledali so kar 41 predhodnih raziskav, ki so trdile, da jemanje dodatkov tega vitamina lajša simptome pri ljudeh z že potrjeno depresijo. S tem so potrdili, da je vitamin D naravna alternativa ali dodatek k sedaj obstoječim zdravilom, s katerimi se psihiatri lotevajo te zelo razširjene težave.  

Vitamin D ne uravnava le koncentracij kalcija in fosfatov v telesu, ampak tudi različne funkcije v centralnem živčnem sistemu. Živalski modeli so pokazali, da bi lahko bil odgovoren celo za nadzor kemičnega ravnovesja v možganih. Ravno ta podatek najbolj povezuje vitamin D z duševnim zdravjem.  

"Naša dognanja bodo spodbudila nove poskuse pri pacientih z depresijo na visoki ravni, ki bodo osvetlili možno vlogo dopolnil vitamina D pri zdravljenju depresije," je navdušen Tuomas Mikola, doktorski raziskovalec in glavni avtor študije z Univerze vzhodne Finske.  

Profimedia

V 41 obravnavanih študijah je sodelovalo vsega skupaj 53.235 ljudi, tako zdravi kot tisti z depresijo, ljudje, ki so jemali prehranska dopolnila z vitaminom D, in tisti, ki so jemali placebo, poleg tega so imele nekatere skupine udeležencev tudi različne telesne težave. Odmerki so bili različni, a v povprečju so sodelujoči dobivali od 50 do 100 mikrogramov vitamina D na dan. Pri pacientih z depresijo je vitamin D simptome blažil učinkoviteje od placeba. Najbolj učinkovito je bilo jemanje v kratkih obdobjih, torej manj kot 12 tednov. Zanimivo je, da je na simptome depresije pri zdravih posameznikih nekoliko učinkoviteje deloval placebo.  

Profimedia

"Naši rezultati kažejo, da ima dodajanje vitamina D ugodne učinke tako pri pacientih s hudo in zmerno depresijo," dodaja Mikola. Glede na to, da je depresija danes globalno na prvem mestu vzrokov za invalidnost in prizadene več kot 280 milijonov ljudi na leto, ob čemer antidepresivi niso učinkoviti pri vseh, so nove možnosti zdravljenja več kot dobrodošle. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.