19. 1. 2020, 11:11 | Vir: STA

Povečanje precepljenosti deklic proti HPV v letu 2019

profimedia
Povečanje precepljenosti deklic proti HPV v letu 2019 (foto: profimedia)

Lani se je v Sloveniji pomembno povečala precepljenost deklic proti HPV, ob prihajajočem evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu ugotavljajo na NIJZ in onkološkem inštitutu. Pojavnost raka materničnega vratu se tudi po zaslugah presejalnega programa Zora zmanjšuje, Slovenija pa je na poti k odpravi te bolezni.

Okužbe s HPV so najpogostejše spolno prenosljive okužbe v svetu in tudi v Sloveniji. Vsaj polovica ljudi, ki so spolno aktivni, se v življenju okuži s HPV, navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Rak materničnega vratu je med raki izjema, saj strokovnjaki o njem vedo dovolj, da lahko preprečijo skoraj vsak nov primer. Ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede in ki so bile cepljene proti HPV pred prvo okužbo, imajo od 70 do 90 odstotkov manjšo verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za tem rakom.

Več kot 99 odstotkov raka materničnega vratu nastane kot posledica okužbe s HPV, humani papilomavirusi pa lahko povzročajo tudi nekatere druge rake spolovil, zadnjika in ustnega dela žrela ter genitalne bradavice.

Najboljša zaščita pred okužbami s HPV je cepljenje.

Cepljenje proti HPV je po besedah Nadje Šinkovec z NIJZ najbolj učinkovito pred morebitno izpostavljenostjo okužbi s HPV, torej pred prvimi spolnimi stiki. Zaščita po cepljenju proti okužbi s HPV traja vsaj deset let.

Precepljenost proti okužbam s HPV v zadnjih treh letih v Sloveniji narašča. V zadnjem letu se je precepljenost z drugim odmerkom cepiva proti okužbam s HPV pri deklicah v 6. razredu osnovne šole povečala za kar 10 odstotkov in se tako približala 70 odstotkom. V lanskem šolskem letu je bila najvišja v koroški regiji, kjer je znašala 86,9 odstotkov, najnižja pa v ljubljanski regiji, kjer je bila 48,5-odstotna.

Za eliminacijo raka materničnega vrata je v Sloveniji nujno ohranjati vsaj 60-odstotno pregledanost žensk v državnem presejalnem programu za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu Zora, 90-odstotno zdravljenje odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu in doseči 90-odstotno precepljenost deklet proti HPV.

"Slovenske ženske so program Zora dobro sprejele in več kot 70 odstotkov se jih redno udeležuje presejalnih pregledov. Programa se še vedno premalo udeležujejo ženske med 50. in 64. letom starosti in ženske v murskosoboški in koprski regiji, zaskrbljujoče je tudi zmanjševanje pregledanosti v regiji Kranj," ocenjuje vodja programa Zora z Onkološkega inštituta Ljubljana Urška Ivanuš.

V zadnjih letih v Sloveniji za rakom materničnega vratu letno zboli okoli 120 žensk, umre pa jih med 40 in 50. Slovenija se že uvršča med evropske države z najmanjšim bremenom tega raka. "To je izjemen uspeh, saj je bila incidenca raka materničnega vratu v Sloveniji v preteklosti med največjimi v Evropi. V letu 2018 smo v Sloveniji zabeležili drugo najmanjše število novih primerov, in sicer 106," so besede Ivanuševe povzeli v sporočilu za javnost.

Strokovnjaki ženske med 20. in 64. letom pozivajo, da se vsaka tri leta redno udeležujejo presejalnih pregledov, predvsem pa vabijo starše deklic, da izkoristijo možnost brezplačnega cepljenja proti okužbam s HPV.

Stroka si prizadeva tudi, da bi brezplačno cepili tudi dečke. NIJZ je maja lani pripravil predlog širitve nacionalnega programa cepljenja s cepljenjem dečkov proti okužbam s HPV. Ko bo Zdravstveni svet predlog potrdil in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije zagotovil finančna sredstva, bo tudi za dečke na voljo cepljenje proti HPV na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja, tako kot to sedaj že velja za deklice.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.