N. V. | 15. 11. 2022, 17:36

Pozor: pitje vroče kave poveča tveganje za nastanek raka

Aleksandra Saša Prelesnik

Ste eden izmed tistih, ki kavo srknete takoj, ko je pripravljena? Strokovnjaki opozarjajo: kave ali čaja nikar ne pijte vročega.

Kava je ena od najbolj priljubljenih pijač na svetu, a kljub temu se le redko govori o njenih učinkih na zdravje. Nekatere študije so pokazale, da kava sicer zmanjšuje možnosti za nastanek raka, nedavne raziskave pa opozarjajo, da je v primeru, da kavo pijete vročo, možnosti za nastanek raka več.

Odsvetujejo pitje vroče kave

Ob pitju vroče kave poškodujemo tkiva v grlu, kar pomeni, da so ogroženi tudi ljubitelji čaja, poroča DailyMail. To podpira tudi študija, izvedena leta 2019, ki je pokazala, da pitje čaja pri temperaturi nad 60 stopinj Celzija povečuje tveganje za nastanek raka na požiralniku.

Profimedia

Ugotovili pa so tudi, da je pri ljudeh, ki so genetsko nagnjeni k pitju kave, možnost, da zbolijo za rakom na jajčnikih trikrat večja, pri drugih vrstah raka pa takšne povezave ni bilo.

Opazili so, da osebe, ki pijejo veliko kave, običajno pijejo tudi več alkohola, kar bi lahko zvišalo možnost za nastanek raka. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.