Pravijo, da je to najbolj zdrava jed na svetu - in znamo jo pripraviti čisto vsi (pri nekaterih je vsak dan na mizi)

7. 7. 2025, 08:00 | Uredništvo
Ženska v kuhinji (foto: Profimedia)
Ženska v kuhinji
Profimedia

Gre za jed, ki vztrajno kljubuje vsem trendu in se ne poslavlja z jedilnikov - z dobrim razlogom.

Skorajda vsakodnevno poslušamo in beremo o super živilih, spremljamo kuharske zvezdnike in njihove (včasih zelo zapletene) recepte skušamo poustvariti doma - no, vsaj tisti, ki se radi sukajo okrog štedilnika. A kljub vsem trendovskim jedem in sestavinam ostaja ena stalnica, ki se pogosto znajde na mizah: gre za domačo juho. To je preprosta in tradicionalna jed, ki pa zaseda posebno mesto, ko gre za priporočila nutricionistov in drugih strokovnjakov za prehrano.

Slednji poudarjajo, da ima redno uživanje domače juhe številne koristi za splošno zdravje, saj ugodno vpliva na prebavo, hidracijo telesa in na zdravo kožo. Juha, v kateri je veliko različne zelenjave, velja za odličen vir vlaknin, ki vzpodbujajo delovanje črevesja, preprečujejo zaprtje in ugodno vplivajo na redno prebavo. Ne samo to: vlakinen ustvarjajo občutek sitosti, tako da lahko s pomočjo juhe dejansko pripomoremo k nadzoru telesne teže.

Po navedbah portala Eat This, Not That, lahko vsakodnevno uživanje juhe deluje kot preventiva proti prebavnim težavam ter pomembno izboljša delovanje črevesja. Zdrava črevesna flora je ključna tudi za močan imunski sistem in splošno dobro počutje.

Astrološka znamenja, ki s svojo očarljivostjo osvojijo vsakogar. Ste med njimi?

Domača juha je odličen vir tekočine, kar pa je še posebej pomemben v toplejših mesecih, ko so potrebe po hidraciji povečane. Juha - poleg vode -  vsebuje tudi številne vitamine in minerale. Zelenjava v juhi prinaša pomembna hranila, kot so vitamini A, C in K, ter minerale, kot so kalij, magnezij in železo.

Seveda lahko juho dodatno obogatimo z mesom, ribo ali kostmi, s čimer povečamo vsebnost beljakovin. Posebej izstopa juha kuhana s kostmi, saj vsebuje kolagen oziroma beljakovino, pomembno za čvrstost in elastičnost kože. Strokovnjaki trdijo, da kolagen lahko pomaga pri zmanjševanju gub, izboljšanju tonusa kože in zdravju sklepov.

Priprava je enostavna, korist pa velika

Ena največjih prednosti domače juhe je tudi njena enostavna priprava. Res ni zapletena, saj bo dovolj sezonska zelenjava, malo mesa ali kosti, nekaj zelišč in dobra volja. Juho lahko pripravimo v večjih količinah in jo hranimo v hladilniku ali zamrzovalniku, zato je tudi rešitev za hitre in zdrave obroke čez teden. Domača juha ni zgolj topel in tolažilen obrok, je prava zakladnica hranil. Redno uživanje lahko pozitivno vpliva na imunski sistem, prebavo, raven energije ter videz kože. Kaj pravite? Se bo kmalu znašla na vaši mizi?

Slovenec takole "udaril" po Hrvatih, brez dlake na jeziku je povedal, kaj si misli o vsem skupaj (po 11 letih mu je prekipelo)