J. Z. | 22. 10. 2022, 20:32

Prebivalci italijanske vasi so našli eliksir za dolgo življenje

Profimedia

V kraju, znanem po limonah, živijo res srečni prebivalci, ki očitno nosijo gen za zdravo življenje. 

Kraj Limone sul Garda, ki se nahaja na obali italijanskega jezera Gardo, v severni regiji Lombardija, je pritegnil pozornost svetovnih medijev, čeprav tam živi le okrog 1000 prebivalcev. Gre namreč za najbolj severno točko na svetu, kjer naravno rastejo limone. To pripisujejo izjemno milemu podnebju, ki je kar nenavadno, saj kraj leži na vznožju Alp. 

Tamkajšnji prebivalci pa trdijo, da so našli skrivnostni eliksir za dolgo in zdravo življenje, poroča CNN. Čeprav pravijo, da pri hrani ne "pazijo preveč", pa nimajo težav z visokim holesterolom ali pa visokim pritiskom. Pravijo, da je za to kriv "limonin gen", ki naj bi vseboval poseben protein, ki uničuje lipide v krvi. Zadnjih 40 let so raziskovalci preučevali njihovo zdravje in ugotovili, da je imelo med 500 sodelujočimi kar 60 ljudi t. i. gen. 

Profimedia

Italijanski profesor farmacije z milanske univerze Cesare Sirtori je pojasnil, da imajo prebivalci omenjenega kraja nenavadno nizke vrednosti holesterola, kar je pripisal genetskim mutacijam. Prav tako imajo zelo malo kardiovaskularnih bolezni

Takšna genska mutacija je po njegovih besedah značilna za kraj Limone in je niso našli v bližnjih vaseh. Čeprav sam tega ne zna pojasniti, pa prebivalci menijo, da gre za kombinacijo ugodnega podnebja in sveže lokalne hrane. Pravijo namreč, da nikoli še niso videli snega, prav tako pa pogosto jedo limone. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.