Nika Vajnhandl | 12. 3. 2022, 20:00

V teh mesecih ženske najhitreje zanosijo: tu so razlogi

Profimedia

Čeprav imamo spomladi več energije, ni nujno, da se bo to pokazalo tudi v spalnici, pravi Michael Smolensky, soavtor knjige The Body Clock Guide to Better Health: "Spolna aktivnost je spomladi res precej nizka. Vrhunec je jeseni". Razlog pa je ...

Raven testosterona je najvišja poleti in jeseni, ne spomladi, pravi. Več žensk namreč zanosi pozno poleti in zgodaj jeseni kot spomladi. To dejstvo potrjujejo tudi podatki Centra za nadzor in preprečevanje bolezni v Združenih državah Amerikah - vrhunec pojava pogostih spolno prenosljivih bolezni, sifilisa in gonoreje, je pozno jeseni in v zgodnji zimi.

Tudi naši davni predniki so se odločili, da se razmnožujejo jeseni, pravi: "Glede na dejstvo, da imajo sesalci daljšo brejost, je najbolje zanositi jeseni in roditi spomladi, ko imamo zaloge hranljive hrane, ki lahko podpira potomce. Morda gre za naravno selektivno stvar, ki se je zakoreninila v genetiki človeških bitij."

Vendar pa so naši "novejši" predniki ustvarili valentinovo "kot poganski ritual, katerega edini namen je praznovanje spolne aktivnosti," pravi Smolensky. "Ali je to sredstvo za spodbujanje spolnega zanimanja v času, ko zanimanja za to ni?" se sprašuje.

"Število semenčic je spomladi večje"

Poudaril je tudi, da je v pomladnih mesecih spočetih več nenačrtovanih dojenčkov. Analiziral je študije in ugotovil, da so ženske, ki so uporabljale intrauterino napravo in kontracepcijske tablete, nenamerno spočele otroka predvsem maja in septembra oziroma oktobra, "čeprav so ženske trdile, da so dosledno upoštevale kontracepcijo. Zato verjetno obstajajo sezonski biološki dejavniki. Kaj pa so, ne vemo". Kot pojasnjuje, je "število semenčic spomladi večje". Pri spolno aktivnih moških na število semenčic predvsem vplivata dva dejavnika, to sta temperatura okolja in spolna aktivnost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.