Precepljenost proti ošpicam pri nas pod priporočljivimi 95 odstotki

16. 12. 2019, 20:07 | Zdravje | Vir: STA

              Precepljenost proti ošpicam pri nas pod priporočljivimi 95 odstotki (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

Učinkovita preventiva proti ošpicam je cepljenje. To se izvede z 0,5 mililitra raztopljenega cepiva, ki se injicira v zgornji del nadlahti. Prvi odmerek prejmejo otroci od dopolnjenega leta do dopolnjenih 18 mesecev. Ponovno so cepljeni ob vstopu v osnovno šolo. Precepljenost proti ošpicam upada in je pod 95-odstotno, ki jo priporoča stroka.

Otroke in odrasle, ki še niso bili cepljeni proti ošpicam v okviru rednega programa, se cepi z dvema odmerkoma v presledku enega meseca. Zunaj rednega programa se je lani cepilo še 2552 ljudi, velika večina (2438) v starostnem obdobju med 19 in 64 let.

V Sloveniji je bilo cepljenje proti ošpicam v letu 1968 priporočeno za otroke od dopolnjenih osmih mesecev do osmih let starosti, torej priporočeno za rojene od leta 1960 dalje, ki še niso preboleli ošpic. V letu 1969 je cepljenje postalo obvezno za otroke od osmih mesecev do dveh let starosti, ki še niso bili cepljeni, in otroke pred sprejemom v vrtec, šolo, če še niso preboleli ošpic.

V letu 1974 je bila v programu cepljenja prvič navedena obvezni ponovni odmerek proti ošpicam za otroke v četrtem ali petem letu starosti, ki so že bili enkrat cepljeni.

Tako so osebe, rojene med leti 1960 in 1968, lahko prejele en odmerek cepiva, rojeni leta 1969 in kasneje pa praviloma dva odmerka cepiva proti ošpicam.

Cepljenje z drugim odmerkom za otroke v prvem razredu je bilo v programu ponovno navedeno leta 1978. V prvih letih po uvedbi cepljenja je bila precepljenost nizka. Od leta 1990 dalje otroke cepijo z dvema odmerkoma kombiniranega cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam.

Objavljamo tudi tabelo, ki prikazuje delež precepljenosti predšolskih otrok po letih.