Predrag Kon: "Če bi vsi v Beogradu nosili maske in vzdrževali distanco, bi bili 99% zaščiteni!"

Srbski imunolog

21. 10. 2020, 12:53 | Zdravje | Piše: N.Z.

              Predrag Kon: "Če bi vsi v Beogradu nosili maske in vzdrževali distanco, bi bili 99% zaščiteni!" (foto: profimedia) profimedia

Član kriznega štaba Srbije epidemiolog Predrag Kon je ponovno povzal Beograjčane naj vendarle nosijo maske in se držijo preventivnih ukrepov, še posebno socialne distance, saj ti skupaj varujejo pred okužbo s koronavirusom skoraj 99-odstotno.

"Od začetka pandemije je bilo stališče Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), da je nošenje mask smiselno zgolj v primeru, da jo nosi okužena oseba. Do danes se je to spremenilo. Zdaj vemo, da - vkolikor bi vsi nosili maske in vzdrževali distanco - bi bi bila stopnja zaščite skoraj 99-odstotna. Če masko nosi zgolj en človek, drugi pa jih ne nosijo, je njegova zaščitenost zgolj 30-odstotna."

... je Kon zapisal na svoj Facebook zid in dodal, da so za spreminjanje mnenja o učinkovitosti mask zaslužna nova spoznanja, ki izhajajo iz najnovejših raziskovanj, ob tem so še najbolj zgovorne razlike v uspešnosti zajezitve širjenja okužb med državami, v katerih ljudje maske množično nosijo, in državami, kjer temu ni tako.

Menjanje stavova o maskama posledica su najnovijih istraživanja, a posebno nedvosmislenih razlika u uspešnosti...

Objavil/a Predrag Kon dne Torek, 20. oktober 2020