15. 9. 2021, 16:00

Preizkusite preproste joga položaje, s katerimi boste izboljšali svojo držo

Profimedia

Verjetno ste že opazili, da delo od doma in več urno sedenje za domačo mizo ne dela usluge vaši hrbtenici in celotni drži. Pravzaprav ju to uničuje. In kadar trpi naša fizična pripravljenost, je na udaru tudi mentalna.

Dobra novica je, da obstaja veliko vaj, ki vam bodo pomagale okrepiti moč in ciljati na tista nadležna območja, ki vam povzročajo bolečino.
 
Z vami delimo nekaj gibov, ki pomagajo okrepiti naše jedro, izboljšajo držo in hkrati povečajo vašo prožnost ter vam ponudijo potreben duševni odmor.

OPOZORILO: Če za katero od vaj niste prepričani, kako jo izvesti, se obrnite na strokovnjake in med samim izvajanjem pazite na svoje telo in ga nadzorujte.
#1 BOJEVNIK

Najprej stopite v širok razkorak. Med nogama naj bo dober meter prostora. Desno stopalo obrnite navzven in pokrčite koleno. Pazite, da bo koleno v liniji nad gležnjem in poravnano v smeri palca na nogi. Zadnja noge je iztegnjena.

Profimedia


Z rokavi sežite navzgor proti stropu in potem narazen. Dlani so medtem obrnjene navzdol. Pogled usmerite za desno roko. Trebušne mišice naj bodo napete in teža telesa enakomerno razporejena na obeh stopalih. Po globokih vdihih zamenjajte stran.

#2 PLANK (DESKA)

S plankom gradite moč jedra, rok in nog. V položaj planka boste najlažje prišli iz strešice. Telo iztegujte dokler ramena ne pridejo tik nad zapestja. Telo mora biti v ravni črti. Ko dosežete tako imenovano desko, napnite telo. Medtem vlecite popek k hrbtenici in nadzorujte telo.

Profimedia
#3 KOBRA

Začnite tako, da se uležete na trebuh in roke postavite tik pod ramena. Nato počasi upognite hrbtenico in jo iztegnite. Ob tem brado potisnite navzgor in poglejte proti stropu. Pazite, da noge in boke potiskate ob tla.

Profimedia

To vam bo pomagalo okrepiti hrbtne mišice, povečati prožnost hrbtenice in raztegniti prsni koš, ramena ter trebuh.

#4 MOST

Ulezite se s hrbtom na tla. Počasi dvignite zadnjico do čim bolj ravne linije telesa med koleni in rameni. Bodite pozorni, da močno stisnete zadnjico in trebušne mišice - zadržite ta položaj. 

Profimedia

Čutite razteg v hrbtenici in nogah. Nadzorujte gib in se nadihajte.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.