D.H. | 24. 3. 2022, 11:30

Presenetljiva novost na področju moških kontracepcijskih tablet – znanstveniki imajo prve rezultate

Profimedia
Presenetljiva novost na področju moških kontracepcijskih tablet – znanstveniki imajo prve rezultate (foto: Profimedia)

Razvija se nova kontracepcijska tabletka za moške - znani so rezultati učinkovitosti in stranskih učinkov prvih testiranj. Bo ta vrsta zaščite kmalu na trgu?

Presenetljivo odkritje je bilo predstavljeno na včerajšnjem spomladanskem srečanju združenja American Chemical Society in analiziranje rezultatov testiranja prve ne-hormonske kontracepcijske tabletke za moške je bilo v središču letošnjih pogovorov.

Izkazalo se je namreč, da ima novo razvita ne-hormonska tabletka po prelimiranih testiranjih na miših kar 99% učinkovitost, obenem pa ni bilo zaznanih nobenih stranskih učinkov. Prav odsotnost stranskih učinkov je bila znanstvenikom nadvse presenetljiva, saj je bila to poglavitna težava pri vseh prejšnjih poskusih izdelave moške kontracepcijske tabletke.

Doslej je edina možnost kontracepcijske za moške uporaba kondoma ali vazektomija. To pomeni, da je breme kontracepcije največkrat padlo na ženske, bodisi s pomočjo hormonskih injekcij, kontracepcijskih tabletk ali mehanske kontracepcije (mirene).

Prva moška kontracepcijska tabletka je sicer že leta 2019 varno prestala teste na ljudeh, a je, kot večina teh tabletk doslej, delovala tarčno na moški spolni hormon, kar je vodilo do neprijetnih stranskih učinkov. Pri ženskah, ki uporabljajo tovrstno kontracepcijo, se kot stranska učinka najpogosteje pojavljata povišana telesna teža in depresija.

Nova tabletka, ki jo je predstavila skupina pod vodstvom dr. Abdullaha Al Nomana in je bila predstavljena na srečanju, pa je ne-hormonska in deluje tarčno na protein RAR-alfa (alpha receptor retinojske kisline), ki je ključni protein za vezavo retinojske kisline oziroma obliko vitamina A, ki igra pomembno vlogo v proizvodnji sperme.

Kontracepcijska tabletka je pri testiranju na miših pokazala, da z zaviranjem proteina RAR-alfa povzroča začasno sterilnost, a brez očitnih stranskih učinkov. Po štirih tednih se je število spermijev tako dramatično znižalo, da je bila zaščita pred nosečnostjo kar 99-odstotna.

Po besedah raziskovalcev iz univerze v Minnesoti naj bi se testiranja na ljudeh začela v zadnji četrtini leta 2022.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.