Preveč sladkarij: moški UMRL, ko je pojedel celo vrečko črne likviricije

Užitek ga je stal življenja

25. 9. 2020, 11:14 | Zdravje | Piše: N.Z.

              Preveč sladkarij: moški UMRL, ko je pojedel celo vrečko črne likviricije (foto: profimedia) profimedia

54-letni gradbeni delavec iz Massachusettsa je imel strastno rad bonbone iz sladkega korena. Imel jih je tako zelo rad, da si je vsak dan privoščil vrečko in pol njegovih najljubših, kar ga je na koncu stalo življenja. Ustavilo se mu je srce.

V zdravniškem poročilu je pisalo, da je 54-letnik nekaj tednov zapored dnevno zaužil vrečko in pol likviricije (t.j. iz zelnate travnice, ki jo pri nas poznamo kot golostebelni sladki koren), kar je v telesu naredilo kaos. Livkivircija namreč vpliva na elektrolite v telesu, kar je nazadnje ustavilo njegovo srce.

"Že manjše količine likviricije nekoliko dvignejo krvni pritisk," je povedal kardiolog dr. Neel Butala iz bolnišnice Massachusetts. O primeru tega moškega je napisal tudi prispevek za New England Journal of Medicine.

Problem je gliciretinska kislina, ki jo je moč najti tako v črni likviriciji kot tudi drugi vrsti hrane in dietetnih pripravkih. Slednji pogosto vsebujejo ekstrakt sladkega korena, ki lahko povzroči nevarno znižanje kalija in drugih mineralov (elektrolitov) v telesu.

Če bi samo dva tedna uživali slabih 60 gramov črne likviricije dnevno, bi hitro začutili simptome nemirnega srca, še posebno, če smo že prestopili starostno mejo 40+.

"Še zdaleč ne gre samo za sladke paličice iz likviricije. Tu so še gumijasti bonboni, čaj iz likviricije in številni drugi prehrambeni produkti, ki jih najdemo v splošni prodaji. Sladki koren je mogoče najti tudi v nekaterih pivih, kot je belgijsko pivo, dodan pa je tudi nekaterim žvečljivim tobakom," opozarja kardiolog dr. Robert Eckel iz univerze v Coloradu.

Smrt omenjenega moškega sicer velja za ekstremen primer.

Možakar je pred tedni zamenjal rdeče, na sadni osnovi bazirane bonbone za črno verzijo istih z likviricijo. V slednjih pa je nato užival zgolj nekaj tednov. Zgrudil se je med kosilom v eni od restavracij s hitro prehrano.

Zdravnik je ugotovil, da mu je drastično primanjkovalo kalija, kar je rezultiralo v cel kup zdravstvenih težav. Dan po njegovi hospitalizaciji so lahko izdali le še mrliški list.

Ameriški vladni urad za prehrano in zdravila FDA načeloma dovoljuje, da je v predelani hrani največ do 3,1 odstotka gliciretinske kisline, vendar pa številni ponudniki bonbonov in drugih prodkutov z likviricijo ne razkrivajo dejanskih vsebnosti.

Pri Snopes so za izjavo povprosili tudi odgovorne v Hershey Company, ki proizvaja onkraj luže popularne Twizzlers (v katerih je likviricija). V njihovem imenu se je odzval javni predstavnik podjetja Jeff Beckman in v emailu zapisal: "Vsi naši produkti so varni za uživanje in povsem v skladu s pravili FDA," pa tudi, da naj ljudje vso hrano, vključno s sladkarijami, 'uživajo v zgolj zmernih količinah'.