N.Z. | 6. 5. 2021, 10:40

Preveč soli v prehrani škodi imunskemu sistemu, kaže študija

profimedia
Preveč soli v prehrani škodi imunskemu sistemu, kaže študija (foto: profimedia)

Poslabšuje težave s srcem in krvnim pritiskom, zdaj pa raziskovalci trdijo, da preveč soli slabša tudi delovanje vašega imunskega sistema.

Nedavno objavljena študija v znanstveni publikaciji Circulation razkriva novo veliko nevarnost pretirane uporabe soli v prehrani. Vsi ljubitelji zelo slanih jedi so bolj dovzetni za bolezni, ki jih povzročajo bakterije (npr. zastrupitve s hran) ali virusi (tudi tega, ki povzroča covid-19).

Omenjena študija je preverjala navedbe raziskovalcev, ki so na sled povezavi med pretirano uporabo soli v prehrani in slabšim delovanjem imunskega sistema sicer prišli že leta 2015. V tej prvi študiji so ugotovili, da preveč soli v telesu vpliva na to, kako se bele krvničke odzovejo na nezdrave celice v telesu, niso pa uspeli razložiti, kaj se je v teh celicah nato dogajalo.

Zato se je študija, ki jo je vodila dr. Sabrina Geisberger z berlinskega inštituta za medicinsko sistemsko biologijo, lotila raziskave 'metabolizma imunskih celic, ki so izpostavljene velikim koncentracijam soli'. "Ugotovili smo, da sol zmoti proces celičnega dihanja. Celice namreč proizvedejo manj molekul ATP in tako užijejo manj kisika."

ATP ali Adenozin-5'-trifosfat, je večnamenska molekula, ki  služi kot vir energije pri različnih procesih v celicah. Med drugim zagotavlja mišično moč in regulacijo presnovnih procesov. Velike količine soli zavirajo nastajanje ATP molekul, kar nato zavre zorenje belih krvničk, ki so sicer zadolžene za učinkovito delovanje imunskega sistema.

Koliko soli pa sploh še je varno zaužiti dnevno?

Glede na omenjeno študijo:

"Prehranski strokovnjaki za odrasle priporočajo omejitev dnevne zaužitve pri največ petih do šestih gramov. Pri čemer se gre zavedati, da so ogromne količine soli že skrite v predelani hrani."

Ste vedeli, da:

  • ena pica vsebuje kar 12 g soli? To pomeni, da z eno pico več kot dvakrat presežete zgornjo, še varno dnevno zaužito količino soli. (več o tem na nijz)

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.