K. M. | 24. 5. 2022, 07:00

Bodoči starši, pozor! Pri izbiri šole za starše bodite pozorni na te 4 dejavnike

Evitas

Da bi nosečnicam in njihovim partnerjem olajšali odločitev o izbiri prave šole za starše, smo se pogovorili z Nastjo Pavel, diplomirano babico, magistrico zdravstvenih ved ter ustanoviteljico Zavoda Moja babica. Od leta 2017 pripravlja pare na porod in starševstvo v "Šoli za starše nekoliko drugače" ali na individualnih svetovanjih.

Šola za starše ni obvezna. Po novem spremljevalec pri porodu, običajno bodoči oče, ne potrebuje več potrdila o opravljenem tečaju, a babica Nastja vseeno z lahkoto našteje razloge, zakaj bi se je morala udeležiti oba starša.

  • Pomembno je, da je nosečnica na svoj porod dobro mentalno pripravljena, da razume potek poroda in njegovo fiziologijo, da pozna različne porodne položaje, načine lajšanja porodne bolečine, tehnike predihavanja popadkov.
  • Informirana mora biti tudi o možnih zapletih in načinih, kako se jim izogniti ter o postopkih, s katerimi le-te rešujejo v porodnišnici.
  • Nosečnica mora znanje ponotranjiti, da je lahko suverena, da izbere porodno okolje, ki mu zaupa, da lahko nato zaupa bolnišničnemu osebju, da zna pri porodu s svojim telesom sodelovati.
  • Če je bodoča mama podprta z relevantnimi informacijami, lahko na podlagi informirane izbire sprejema prave odločitve zase in svojega otroka.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nastja Pavel, Midwife🤰 (@mojababica)

S pripravami lahko začnete že prej, kot si mislite

Nastja Pavel priporoča, tako kot tudi ginekologi in zdravniki, da se šole za starše udeležite okoli 30. tedna nosečnosti. "V kolikor priprava traja več tednov, tako kot v moji "Šoli za starše nekoliko drugače",  lahko začnejo s pripravami tudi kakšen teden prej, ne bo nič narobe."

"Bistveno je, da dobijo vse relevantne informacije pravočasno, da jih prej ne preseneti porod."

"Vsekakor odsvetujem, da prepuščajo stvari naključju in da s pripravami ne odlašajo do zadnjega meseca." A doda, da se je potrebno pripraviti tudi že na samo nosečnost, saj: "Je prav nosečnost lahko primerno obdobje, da se ženska posveti sebi in osredotoči na zdrave življenjske spremembe."

Evitas

Ključno vprašanje: Katero šolo naj izberem?

Kratek in jedrnat Nastjin odgovor bi bil, da tisto, ki najbolj ustreza vašim prepričanjem, vrednotam in željam. Če nosečnica razmišlja o porodu na domu, je vsekakor najprimernejša izbira babica, ki jo bo tudi spremljala pri porodu. Tiste, ki bi rodile v porodnišnici pa imajo na voljo priprave v sklopu porodnišnic in zdravstvenih domov. A žal se, kljub temu da gre za javne ustanove, vsebinsko lahko zelo razlikujejo, zato babica Nastja priporoča, da:

"Raziščejo različne ponudnike priprav na porod in starševstvo, preverijo kakšen program ponujajo, katere teme vsebinsko zajemajo njihovi programi, v kakšnem obsegu so, ter nenazadnje kdo je tisti, ki program izvaja oziroma predaja informacije."

Poleg tega, "naj vsebinsko zajemajo vsa temeljna področja – porod, poporodno obdobje, dojenje in vsebine o novorojenčku, del slednjih so tudi vsebine o negi in rokovanju."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nastja Pavel, Midwife🤰 (@mojababica)

Previdno pri izbiri priprav na porod izven zdravstvenih ustanov

Nastja Pavel iz lastnih izkušenj lahko potrdi, da so v zdravstvenih ustanovah vsebine predane s strani strokovno izobraženih zdravstvenih delavcev in so zato informacije korektne. Meni pa, da so na tem področju potrebne izboljšave v organizaciji dela in zakonska regulacija.

"Njihovo delo pogosto ni ustrezno finančno ovrednoteno in običajno ga opravljajo izven rednega delovnega časa."

Hkrati pa izpostavi problematiko priprav na porod in starševstvo izven zdravstvenih ustanov, ki ga lahko izvaja vsakdo, ne glede na strokovno izobrazbo, znanje, kompetence ali izkušnje s tega področja. Nemalokrat se zgodi, da ženske dobijo nestrokovne, neustrezne in napačne informacije, ki jim lahko škodujejo. Posledično si oblikujejo precej nerealna pričakovanja o porodu in poporodnem obdobju, zato bi bila tu potrebna zakonska regulacija tega področja. Tukaj je odgovornost preložena na nosečnice oziroma pare, da znajo prepoznati prave strokovnjake in prave vsebine

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak