11. 3. 2022, 06:00

S TEMI nasveti boste to pomlad pričakali zdravi in spočiti

Profimedia

Pri skrbi za svoje zdravje zagotovo ne želite pozabiti na te dejavnike.

Ljudje pogosto pomislimo na krepitev imunskega sistema šele jeseni oziroma pozimi, ko nas ujame prvi prehlad, a za svoje dobro počutje bi morali skrbeti že skozi vse leto. H krepitvi imunskega sistema moramo pristopiti celostno. Ti nasveti vam bodo zagotovo še pred letošnjo pomladjo prišli prav.

1. Zadostna količina spanca

Telo potrebuje spanec, v nasprotnem primeru namreč postane slabotno in nima moči za boj proti virusom in bacilom. Odrasli povprečno potrebujemo 7-9 ur spanja na noč.

2. Zdrava in organska hrana

Poskrbite predvsem za to, da vase vnašate zdravo nepredelano hrano, sadje in zelenjava naj bosta vključena v vseh 5 obrokov na dan. Pazite da zaužijete čimveč vitaminov in mineralov s hrano in naj ne bodo prehrambeni nadomestki del vašega vsakdana, ampak le občasna pomoč vaši prehrani. Raziskave potrjujejo, da so za krepitev imunskega sistema pomembni zlasti vitamin C, vitamin D, cink, železo, selen, beljakovine, pa tudi polinenasičene omega-3-maščobne kisline, zato se splača posegati po živilih, bogatih s temi snovmi. 

3. Telovadba

Pri telovadbi za imunski sistem ni toliko pomembno, koliko mišične mase imate ali kako vzdržljivi ste. Pač pa, da z redno vadbo ohranjate in vzdržujete svoje dihalne poti čiste in zdrave. Poleg tega se telo med vadbo lažje znebi stresega hormona.

4. Redno umivanje rok

Roke si umivamo vedno pred vsakim obrokom, ko kihnemo ali kašljamo, ko pridemo domov. Roke si umivamo z milom vsaj eno minuto. Ko nimamo vode in mila v bližini pa uporabimo razkužilo.

5. Skrb za prebavni sistem

V povezavi z imunskim sistemom verjetno vsi pozabimo na prebavni sistem. Obstaja veliko povezav med njima, saj imamo vsi v črevesju ogromno število bakterij, ki tvorijo močan, a občutljiv ekosistem. Ste vedeli, da se v njem nahaja skoraj 80 odstotkov vseh celic imunskega sistema? Prav zaradi njegove kompleksnosti se moramo krepitve lotiti večplastno. Največ lahko storimo s hrano, polno kompleksnih ogljikovih hidratov, beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov. Ob tem pa ne smemo pozabiti na zadosten vnos tekočine v telo, saj kar 70 odstotkov človeškega telesa sestavlja voda.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.