9. 8. 2022, 10:11

Kdaj, če sploh, se obetajo spremembe? Za kaj ženske po nepotrebnem zapravijo več tisoč evrov?

Profimedia

Približno 10 evrov vsak mesec, medtem ko si nekatere higienskih pripomočkov ne morejo niti privoščiti.

Marsikatera ženska si v Sloveniji ne more privoščiti higienskih vložkov in tamponov, ki so vsak mesec zanjo nujna higienska potreba. Kljub temu da smo lani vendarle dočakali znižanje davka ob nakupu, so cene zaradi vsesplošne inflacije primerljive tistim pred znižanjem. 

Vlada je tokrat zeleno luč prižgala za predlog uvajanja brezplačnih higienskih pripomočkov. Kje bi se to lahko kmalu zgodilo?

Vse ženske nimajo enakih možnosti 

Kot je za 24ur pojasnila Gordana Sredojević z Zveze potrošnikov Slovenije, določene ženske nimajo možnosti nakupa menstrualnih pripomočkov, ali je to za njih preprosto prevelik strošek, s čimer se strinjajo tudi v dijaških in študentskih organizacijah.

Profimedia

Te so na vlado naslovile prošnjo, da se na šolah in fakultetah uvedejo brezplačni menstrualni pripomočki, ki bi tovrstno težavo zmanjšali in večini omogočili enake pogoje. 

Kakšen je odziv vlade?

Vlada predlog spodbuja in zagotavlja, da bo v vzgojno-izobraževalnih zavodih uvedla brezplačne higienske menstrualne pripomočke in dodaja, da si želijo tovrstne ukrepe uvesti v vseh javnih ustanovah. 

Profimedia

Simon Trussevich, predsednik Dijaške organizacije Slovenije, je pojasnil, da je njihova odločitev več kot samo na mestu:

"Če imamo na straniščih zagotovljeno milo, toaletni papir in druge pripomočke, je pomembno, da poskrbimo tudi za ženske in jim zagotovimo temeljne človekove potrebe."  

Profimedia

Pri tem je Luka Mesec, koordinator stranke Levica in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dodal: "Stroške ženskih higienskih izdelkov bi morali kriti iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja, saj so izdelki, ki so nujni za zagotavljanje zdravja." 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.