10. 11. 2021, 14:24

Prof. dr. Matjaž Jereb: »Nisem prepričan, da bo naš zdravstveni sistem pritisk zmogel!«

Tamino Petelinšek/STA

Po velikem torkovem prirastu novih okužb (s 4.481 novo ugotovljenimi je bil ta dan drugi najslabši od začetka epidemije), je vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki v Ljubljani prof. dr. Matjaž Jereb za n1info.si povedal, da glede na trenutno situacijo ni prepričan, ali bo zdravstveni sistem pritisk na bolnišnice zmogel.

Med drugim je povedal:

»Danes imamo v državi že več kot 38.000 aktivno okuženih. Vemo, da samo nekaj odstotkov teh kasneje dejansko potrebuje bolnišnično obravnavo, vendar ob takšnem primeru aktivnih primerov že nekaj odstotkov lahko pomeni neobvladljive razmere. Še bolj zaskrbljujoč pa je podatek, da vemo, da okoli 25 % v bolnišnico sprejetih bolnikov zaradi kritičnega poteka bolezni potrebuje obravnavo na intenzivnih oddelkih in nisem prepričan, da bo naš zdravstveni sistem, ne glede na požrtvovalnost zdravstvenih delavcev, ta pritisk dejansko tudi zmogel. Včerajšnja projekcija Jožefa Štefana glede odvijanja epidemije v naslednjih tednih ni rožnata, daleč od tega. V bolnišnicah se nam obeta več kot 1200 covidnih bolnikov, od tega preko 250 na oddelkih za intenzivno zdravljenje. Ozko grlo bodo tako navadne kot intenzivne postelje. Večkrat sem že poudaril, da ni toliko problem v opremi, v aparatih, problem je v pomanjkanju ustreznega, usposobljenega kadra. Potrebno se je zavedati, še enkrat poudarjam, da rezerve tu praktično ni. Zdravstveni kader je po eni strani izčrpan, nekateri tudi žal zbolevajo. In razporejanje kadra iz necovidnih dejavnosti na covidne dejavnosti, kar do neke mere teče, žal ni rešitev, saj v nedogled to nikakor ne bo šlo in ne gre.«

Celotni izjavi profesorja Jereba lahko prisluhnete na n1info.si

Zadnji podatki o hospitalizacijah kažejo, da je zasedenih 889 covidnih bolniških postelj – 698 na navadnih oddelkih, 191 ljudi pa je v intenzivni terapiji. V bolnišnicah je umrlo še 20 ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.