N.Z. | 11. 5. 2021, 12:41

"Sem velik podpornik mešanja cepiv, tako bi dobili najboljše od obeh!"

profimedia

Že februarja je v Veliki Britaniji stekla študija, v katero je vključenih 800 prostovoljcev. Nekateri izmed njih so prejeli dve dozi bodisi AstraZenece ali Pfizerja, medtem ko so ostali prejeli eno dozo enega, nato pa drugo dozo drugega od obeh cepiv. Tako bi namreč radi ugotovili, kako dobro  (ali morda celo bolje) se odziva imunski sistem, če smo cepljeni z različnimi vrstami cepiv.

Prostovoljcem redno jemljejo vzorce krvi, da bi tako preverili prisotnost protiteles in imunski odziv, izsledki študije pa bodo znani že v roku meseca ali dveh.

Kombiniranje cepiv (namesto vztrajanja pri istovrstnem zaporednem cepljenju) ima precej prednosti. Poleg tega, da rešuje logistične zagate v trenutku, ko vsa cepiva niso na voljo vedno in povsod, se znanstveniki nadejajo predvsem potrditve domneve, da kombiniranje cepiv prinaša boljšo zaščito posameznika.

Zhou Xing, profesor na imunološkem raziskovalnem centru McMaster v Hamiltonu, je v slednje več kot prepričan.

Ker imajo različne vrste cepiv različen učinek na imunski sistem, verjame, da bi s kombiniranjem cepiv v boju z živim virusom naredili neprimerno več.

Medtem ko sta cepivi Pfizerja in Moderne utemljeni na novi cepilni tehnologiji, ki za stimulacijo izdelave protiteles (t.j. prve linije obrambe proti virusom) uporablja informacijo RNA, pa cepivo AstraZeneca sproži nadvse učinkovit odziv pri izdelavi T-celic (ki so kritična sekundarna obramba organizma, če se virus uspe ogniti protitelesom). 'Ubijalske' T-celice namreč identificirajo okužene celice in jih uničijo.

Profesor Xing je zato mnenja, da bi s kombiniranjem cepiv ljudem lahko nudili prednosti obeh cepiv in tako zagotovili boljšo zaščito, kot jo gre pričakovati, če so dvakrat cepljeni z iste vrste cepivom.

"Sem velik zagovornik mešanja cepiv," še pravi profesor.

Alan Bernstein, predsednik kanadske raziskovalne organizacije, se s profesorjem Xingom strinja, a dodaja, da gre pomisliti tudi na nove in nove variante virusov, ki bi sčasoma lahko načele zaščito, ki jo nudijo obstoječa cepiva.

"S kombiniranjem cepiv bi nam morda lahko uspelo razširiti arzenal odgovorov imunskega sistema tako, da bi se ta bolje in hitreje naučil kosati z novimi mutanti."

Rezultati britanske študije naj bi bile na voljo v nekaj naslednjih tednih. Pokazali bodo, ali je kombiniranje cepiv boljše od obnovitvenega odmerka z iste vrste cepivom.

"Upam, da bomo potem lahko hitro pričeli z heterologično strategijo kombiniranja cepiv."

V kanadski provinci Quebec se zdravstvene oblasti že soočajo z dilemo, ali naj starostnikom, ki so prejeli cepivo Moderne, tega pa jim je v teh dneh zmanjkalo, za obnovitev cepijo kar s Pfizerjem.

Bernstein je še povedal, da bi kombiniranje cepiv morda pripomoglo k premagovanju zadržkov nekaterih.

"Pri nekaterih ljudeh, ki so prvo dozo AstraZenece prejeli, preden se je začelo govoriti o ekstremno redkih zapletih s krvnimi strdki, se pojavlja odpor do tega, da bi se še enkrat cepili z AstraZeneco. Če bi lahko dobili drug tip cepiva, bi te vrste zadržki morda odpadli in bi z veseljem spet zavihali rokav."

Fleksibilnost je tudi sicer izjemnega pomena, še pravi Bernstein.

"Prej kot bomo cepili vse z dvema odmerkoma cepiva, prej bomo vsi skupaj bolje zaščiteni."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.