Darjo Hrib | 6. 7. 2018, 15:03 | Vir: Playboy

Odkrito o erektilni disfunkciji: "Vzrokov je več, a 80 odstotkov je organskih!"

Profimedia
Odkrito o erektilni disfunkciji: "Vzrokov je več, a 80 odstotkov je organskih!" (foto: Profimedia)

Nelogično se zdi, da bi lahko obstajala seksualna tematika, o kateri se nihče noče pogovarjati, ko pa živimo v družbi, za katero se zdi, da se na vsakem koraku ukvarja zgolj in samo s seksom. To seveda ne drži za Playboy, ki ne pozna tabujev. K erektilni disfunkciji, temi, ki smo se ji že večkrat posvečali, nas je spet pritegnila novica, da se s to težavo uspešno kosa tudi slovenska farmacija.

Seks ni samo osnovni pogoj za nadaljevanje naše vrste, ampak je tudi primarna komunikacija med žensko in moškim, brez katere je človeštvo obsojeno na propad, zato se nam pogosto zdi, da je pogovor o njem nekaj najbolj naravnega. Toda dejstvo je, da se v resnici pogovarjamo le o njegovih zabavnih, žgečkljivih plateh, ko pa beseda nanese na najbolj delikatne stvari, kot je erektilna disfunkcija, večina ljudi, tako moških kot žensk, nenadoma obmolkne. Strahovi so različni, morda se bojimo, da nas družba ne bo sprejela, če se bo izvedelo, da nismo ves čas na svojem seksualnem vrhuncu, da bomo izobčeni.

Te svoje težave si moški velikokrat ne upamo priznati niti zdravniku, četudi ta težava dejansko kroji naš vsakdan in četudi je tudi od našega zadovoljstva v postelji odvisno tako zasebno kot poslovno življenje. Kdor pravi, da ni tako, si zatiska oči.

Pri erektilni disfunkciji pogosto že takoj na začetku naredimo prvo napako – stvari vzamemo v svoje roke. No, ne dobesedno.

Največkrat tako, da skočimo na internet in začnemo mrzlično iskati rešitve, pri čemer se nagibamo k tistim, pri katerih se lahko povsem izognemo vsakršni človeški interakciji. Nato po spletu naročimo eno od razvpitih tablet za odpravljanje erektilne disfunkcije, pri tem pa se ne zavedamo možnih neželenih stranskih učinkov oziroma jih lahko celo zavestno zanemarimo, četudi so te pilule nepreverjene in zdravniško nepotrjene ter zato še kako nevarne, ne nazadnje lahko že zaradi našega telesnega stanja. Mag. Dejan Bratuš, dr. med., specialist urologije iz UKC Maribor, zato opozarja: »Pri teh tabletah nikoli ne vemo, kaj točno vsebujejo in kakšni so možni zapleti in stranski učinki. Če gre zgolj za slabšo učinkovitost, je posledica le izguba denarja, če pa gre za prisotnost kakšnih potencialno škodljivih snovi, so posledice seveda lahko hujše. To velja predvsem za tista zdravila, ki se prodajajo po spletu pod istimi ali podobnimi imeni kot zdravila na recept, so pa pogosto ponarejena in lahko vsebujejo marsikaj.«

Erektilne disfunkcije nikar ne rešujte na lastno pest

Opogumite se in stopite k zdravniku ter odkrijte, kaj vas pesti. Asistent Bojan Štrus, dr. med., specialist urolog iz UKC Ljubljana, opominja: »Moški naj težavo zaupa izbranemu zdravniku, ne internetu. Danes imamo na voljo veliko različnih zdravil, ki lahko uspešno pomagajo pri težavah z erekcijo.«

Zdravnik v tem primeru igra ključno vlogo ne le zato, da vam lahko predpiše najustreznejšo terapijo, ampak tudi zato, ker je erektilna disfunkcija lahko opozorilni znak za različne bolezni, ki zahtevajo različne rešitve. Vzrokov je lahko več. Kot pravi Štrus, jih je sicer več kot 80 odstotkov organskih – pri teh se težava skriva v ožilju, živčevju, hormonskem ravnovesju ali kombinaciji vseh teh –, preostali pa so psihogeni. Le redko je erektilna disfunkcija posledica le vaše letnice rojstva, čeprav jo laiki največkrat pripisujemo prav staranju. »Erekcijska sposobnost s staranjem seveda upada, vendar ni nobenega razloga, da zdrav moški ne bi spolno funkcioniral v pozno starost. Spolna aktivnost je odraz splošnega dobrega počutja in ima vpliv na zdravje,« dodaja sogovornik.

Če v tej točki že razmišljate, ali vaš organ deluje, kot bi moral, urolog asistent Štrus pravi, da so znak normalnega delovanja spontane nočne erekcije. »Spontane nočne erekcije so povsem fiziološki odgovor vsakega moškega na delovanje avtonomnega parasimpatičnega živčevja, ki je v nočnem času bolj aktiven. Moški tako zazna občasno ponoči otrdel spolni ud, kar ni vezano na spolno vzburjenje. Fiziološko lahko tako potrdimo, da je stanje pri moškem povsem normalno in zato je tudi ob spolnem aktu pričakovati dobro erekcijo.« Torej, če vam penis ponoči sam od sebe otrdi, je to znak, da vse deluje tako, kot bi moralo. Če pa pred samo posteljno akcijo vaš ponos ni zadosti trd, je velika verjetnost tudi, da vas zafrkavajo vaše lastne misli, ki še kako rade onemogočijo erekcijo. V tem primeru vam za umiritev ne bo škodila tudi kakšna meditacija.

Ne glede na vzrok morate vedeti, da s to težavo niste edini. Da niste unikat v kruti igri usode. Številke govorijo, da se v Sloveniji z erektilno disfunkcijo srečuje že vsak peti moški, kar je približno 130 tisoč Slovencev. Za te številke kriv je tudi sodoben tempo življenja, saj živimo v koktajlu stresa, slabih prehranskih navad in premalo gibanja. Vse to se odraža na naši volji, zmožnostih in končno tudi telesu. »Če nimamo časa za običajno pogovor, kako naj imamo potem čas za spolnost,« pravi dr. Štrus. Ravno zato, ker smo družba, ki tako visoko ceni seksualno potenco in aktivnost, lahko motnje erekcije še bolj udarijo po samozavesti, kar vodi do odtujevanja ne le od samega sebe, ampak tudi od partnerja. Dlje ko molče trpimo, bolj to razjeda naše zdravje, samopodobo in odnose.

Medicina ima za to težavo več odgovorov, kot ste morda mislili. Ogromno je mogoče narediti že s pravilno izbiro zdravila. Če tablete ne pomagajo, pa pot do rešitve še zdaleč ni zaključena. »Kadar zdravila v obliki tablet niso učinkovita ali jih bolnik ne prenaša, imamo na voljo zdravljenje z injekcijami, ki si jih bolnik sam daje pred spolnim odnosom direktno v spolni ud. Ta način je še nekoliko bolj učinkovit od zdravil, res pa gre že za invazivno obliko zdravljenja. Če tudi to ni učinkovito ali pa si bolnik injekcij ne želi dajati, imamo na voljo še uporabo vakuumske črpalke in na koncu še operativno vstavitev penilnih protez,« razloži urolog asistent Bratuš. Če imate težavo, ne oklevajte, poiščite zase primerno rešitev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.