6. 10. 2020, 14:50 | Vir: STA

Proti gripi se namerava cepiti 18 odstotkov polnoletnih Slovencev

Tamino Petelinšek/STA

V letošnjem letu se glede na raziskavo agencije Mediana namerava cepiti proti gripi 18 odstotkov polnoletnih Slovencev. Tega ne bo izvedlo 69 odstotkov, dobra desetina je neodločenih. Če bi obstajalo cepivo proti novem koronavirusu, bi se verjetno ali zelo verjetno cepilo 13 odstotkov vprašanih, to je 20 odstotnih točk manj kot junija.

Še junija, ko je Mediana vprašanje o cepljenju proti novem koronavirusu prvič zastavila, je delež tistih, ki bi cepljenje zagotovo opravili, znašal 24 odstotkov, v tokratni anketi se je zmanjšal na 13 odstotkov. Delež tistih, ki se bi verjetno cepili, če bi cepivo obstajalo, pa se je zmanjšal z junijskih 32 odstotkov na tokratnih 23 odstotkov.

Precej več je takšnih, ki so trenutno glede cepljenja proti novemu koronavirusu neodločeni, in sicer kar 12 odstotkov, medtem ko je bilo v junijski raziskavi neodločenih le štiri odstotke anketirancev.

Po sprejetju novele zakona o nalezljivih boleznih, ki zaostruje okoliščine zavračanja cepljenja otrok za bolezni, za katere je cepljenje obvezno, je takšnih, ki se z omejitvami vpisa strinjajo, med vprašanimi 57 odstotkov. Z omejitvami se ne strinja 33 odstotkov vprašanih, desetina pa je neodločenih.

Raziskavo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 2. in 4. oktobrom z metodo spletnega anketiranja v okviru Medianinega spletnega panela. V raziskavi je sodelovalo 505 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti in regiji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.