Protitelesa naj bi v materinem mleku žensk, ki so prebolele Covid-19, ostala neverjetno dolgo

Nova raziskava obeta velike ugotovitve

29. 9. 2021, 09:00 | Zdravje

              Protitelesa naj bi v materinem mleku žensk, ki so prebolele Covid-19, ostala neverjetno dolgo (foto: profimedia) profimedia

Po novih raziskavah naj bi materino mleko žensk, ki so bila okužena s Covid-19, vsebovalo protitelesa, ki nevtralizirajo viruse, do kar neverjetnih 10 mesecev. Kako bi lahko to pomagalo otrokom?

Raziskava je ugotovila, da bi lahko materino mleko igralo pomembno vlogo pri zaščiti dojenčkov pred koronavirusom. Razmišljajo celo, da bi ga uporabili za zdravljenje ljudi s hujšo obliko.

Preberite tudi: Avstralija tik pred odprtjem – necepljenim ob kršenju pravil grozi celo zaporna kazen
Pomembna raziskava, ki bi lahko pomagala obolelim 

Raziskavo je vodila dr. Rebecca Powell z medicinske šole Icahn v bolnišnici Mount Sinai. Ugotovitve je predstavila na globalnem simpoziju o dojenju.

Njena ekipa je vzorce materinega mleka odvzela pri 75 ženskah, ki so prebolele Covid-19 in ugotovili so, da je kar 88 odstotkov vsebovalo protitelesa IgA. Vzorci so pokazali, da so ženske po okužbi protitelesa izločala še 6-10 mesecev.

Ta raziskava bi lahko pomagala enemu od desetih dojenčkov, mlajših od enega leta, ki trenutno potrebujejo bolnišnično oskrbo po okužbi s Covid-19. Powellova je prepričana, da bi lahko ta protitelesa pomagala tudi okuženim odraslim.

Priporočamo tudi: Kako je hrvaški imunolog naslovil mit, da je bilo covid cepivo prehitro razvito

Vir: independent.co.uk