19. 11. 2021, 10:32

Prvi na svetu, okužen s koronavirusom, naj bi bil prodajalec morskih sadežev na tržnici Huanan

profimedia
Prvi na svetu, okužen s koronavirusom, naj bi bil prodajalec morskih sadežev na tržnici Huanan (foto: profimedia)

Dolgo je veljalo, da naj bi bil prvi okuženi s koronavirusom računovodja iz Wuhana. Zdaj pa se je izkazalo, da simptome covida ni razvil že 8. decembra, temveč šele 16. decembra 2019.

Nova ameriška študija, ki jo je za revijo Science popisal Michael Worobey, vodja ekologije in evolucijske biologije, dokazuje, da je do zmede z datumi prišlo, ker je imel računovodja pred tem težave z zobmi.

“Njegovi simptomi so se pojavili po več primerih obolelih na tržnici Huanan, zaradi česar je bil prodajalec morskih sadežev prvi znani primer, ki je imel simptome 11. decembra.”

Raziskovalec Worobey še piše, da je bila večina prvih simptomatskih primerov virusa povezanih s tržnico, predvsem z zahodnim delom, kjer so bili v kletkah zaprti rakunski psi, kar je trden dokaz, da je virus prišel iz živali.

Omenjena študija je pomembna prav zaradi špekulacij o izvoru virusa. Če bi bil prvi primer koronavirusne okužbe zares računovodja, bi na teži lahko pridobivale teorije o tem, da je virus pobegnil iz laboratorija. Če pa se je kot prvi okužil prodajalec z mokre tržnice, postaja še bolj verjetna (že tako najbolj verjetna) teorija o tem, da je virus na človeka preskočil z živali. Več o tem tudi na N1info.si.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.