14. 5. 2021, 12:27

Prva študija podatkov iz RESNIČNEGA SVETA za AstraZeneca: "Nismo pričakovali tako dobrih rezultatov!"

profimedia
Prva študija podatkov iz RESNIČNEGA SVETA za AstraZeneca: "Nismo pričakovali tako dobrih rezultatov!" (foto: profimedia)

Raziskovalci z Univerze Ferrara so objavili izsledke študije učinkovitosti cepljenja, ki temelji na podatkih s terena, torej iz t.i. resničnega sveta. V raziskavo so vključili podatke kar 37.000 cepljenih iz province Pescara.

Rezultate raziskave so že povzeli pri Repubblica.it, na Twitterju pa je glavne poudarke iz študije že delil epidemiolog Lamberto Manzoli.

V čakanju na prevod poročila dotične študije iz italijanščine v angleščino, lahko na kratko povzamemo najbolj presenetljive izsledke.

Prvi podatki učinkovitosti cepiv v Italiji kažejo, da so ta v 95 % uspela preprečiti okužbe, v 99 % pa razvoj težje oblike covida. Resnost simptomov covida je cepljenje zreduciralo na praktično NIČ, cepiva pa so v 100 % preprečila tudi smrt zaradi covida. Med 37.000 opazovancev so namreč beležili le eno smrt. Šlo je za 96-letno žensko, ki je bila že pred cepljenjem v slabem zdravstvenem stanju.

Študija je še pokazala, da že prvi odmerek AstraZeneca cepiva prepreči smrtnost zaradi covida za 95 %,

Gre za prvo tovrstno študijo na podlagi podatkov iz resničnega sveta v Italiji.

Epidemiolog Lamberto Manzoli je objavo študije pospremil z besedami: "Tako dobrih rezultatov enostavno nismo pričakovali!"


 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.