16. 11. 2020, 20:44 | Vir: STA

Psiholog: Vzeti si čas zase ni lahko, je pa nujno

Shutterstock
Psiholog: Vzeti si čas zase ni lahko, je pa nujno (foto: Shutterstock)

Epidemija koronavirusa je poleg skrbi za sočloveka pokazala tudi potrebo po skrbi za samega sebe, je na današnji vladni novinarski konferenci dejal psiholog Peter Markič. Kot je opozoril, si vzeti čas zase ni lahko, je pa nujno, še posebej pa morajo zase poskrbeti zdravstveni delavci in zaposleni v domovih za starejše, da ne izgorijo.

Po Markičevih besedah so za človekovo delovanje potrebni trije pogoji, da človek zna, zmore in hoče. Ravno slednji je najpomembnejši, saj z njim lahko nadomestimo pomanjkanje pri ostalih dveh. Prav to pa je lahko usodno takrat, ko človek hoče narediti več, kot zmore. To pa je pot, ki zanesljivo vodi v izgorevanje, je opozoril.

"Številni so v skušnjavi, da pozabijo nase in hočejo narediti več kot zmorejo. Sem lahko sodijo starši, ki v zelo različnih pogojih poleg svoje službe, opravljajo še službe vzgojiteljev in učiteljev," je dejal psiholog.

Stiska lahko je lahko še večja v slabih prostorskih pogojih, malih stanovanjih in zaradi 24-urnega sobivanja, pri tem pa se pojavljajo tudi številne preizkušnje potrpežljivosti, je opozoril. Markič pri tem svetuje, da naj si ljudje doma naredijo razpored, ki vsakemu članu odmerja čas za delo, druženje, daje pa tudi nekaj časa za samoto. Tako bo sobivanje postalo znosno, zagotavlja.

Enako naporno je lahko tudi bivanje v samoti. "Naloga vseh nas pa je, da ljudem v stiski pomagamo po svojih najboljših močeh. Že klic po telefonu je lahko blagoslov," je dejal.

Če smo sami v stiski poiščemo pomoč ali vsaj družbo. To je znak moči, je izpostavil Markič in pri tem spomnil na telefonsko številko 080 51 00, preko katere strokovnjaki nudijo psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji. Uradni vladni govorec Jelko Kacin je pred tem spomnil tudi na TOM telefon za otroke in mladostnike v stiski, dostopen preko telefonske številke 116 111.

Še bolj rizična skupina prebivalstva pa so po psihologovi oceni zdravstveni delavci in negovalno osebje v domovih za starejše. "Poslanstvo in želja po pomaganju drugim jih lahko pahne čez mejo zmogljivosti," je opozoril. Večina jih že sedaj dela prekomerno, njihovo stisko pa dodatno otežujejo še oboleli sodelavci. Po njegovem mnenju je tu tudi odgovornost vodij, da poskrbijo za svoje sodelavce, da se ti ne iztrošijo. "Požrtvovalnost ima svoje meje, ki jih ne smemo prestopiti. Poznati svoje meje je moč. Odklop od dela je nujen," je pozval.

Kot je pri tem pojasnil, je treba uravnotežiti dve strani tehtnice, ki jih predstavlja epidemija na eni in zmožnosti na drugi strani.

"Kar prestajamo sedaj, ni prva kriza v našem življenju. Marsikatero smo že prebrodili in se iz vsake kaj naučili. Tudi ta bo minila. Vzeti si čas zase ni lahko, je pa nujno, če želimo še naprej pomagati drugim, sicer bodo čez nekaj časa drugi morali pomagati nam," je svetoval Markič.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.