Psihologinja Mirjana Nazor: "Ljudje se počutijo frustrirane in to rešujejo z alkoholom!"

26. 4. 2021, 12:24 | Zdravje

              Psihologinja Mirjana Nazor: "Ljudje se počutijo frustrirane in to rešujejo z alkoholom!" (foto: profimedia) profimedia

Ko so bile na Hrvaškem zaprti lokali in restavracije, je povpraševanje po alkoholnih pijačah na trgu beležilo od 30 do 35-odstotno rast, odkar pa so ponovno lahko odprte terase, prodaja ostaja za 10 do 15-odstotkov višja kot v istem obdobju pred pandemijo.

Hrvaška psihologinja Mirjana Nazor je za Večernji list komentiraa porast povpraševanja med ljudmi po alkoholu, a tudi marihuani in drugih drogah.

"Ljudje se enostavno počutijo negotovo, slabo, skrbi jih prihodnost in to, kar še prihaja. Počutijo se frustrirani in to rešujejo z alkoholom. Aktualna situacija se zdi še hujša, ker nihče ne ve, kdaj bo tega konec. Če bi vedeli, da bo pandemija trajala še tri mesece ali pa leto dni, bi nam bilo veliko lažje. Tako pa je toliko negotovosti. Bo ali ne bo nekoč tega konec. Kar v ljudeh poraja nevzdržno napetost. Nekateri se bodo, seveda, v iskanju olajšanja obrnili k molitvi in meditaciji, drugi pa k alkoholu. Situacijo bi lažje prenašali, če ne bi pred tem že leta zanemarjali mentalno zdravje. Skrb zanj pa se začne že v vrtcu. Tako pa je danes za večino ljudi duševno zdravje še vedno nek 'čuden' pojem, ki mu ne gre pripisovati prevelike pozornosti, se z njim miselno ukvarjati ali celo odkrito spregovoriti. Če bi se pogosteje pogovarjali, kako obvladovati težave, prenašati poraze in se soočati z nesporazumi - in to od najbolj ranih let, saj gre o tem učiti že otroke, bi se danes kot odrasli ljude znali odzvati z nekimi bolj zdravimi obrambnimi mehanizmi. Zelo je pomembno, kako se ljudje počutijo in ali je breme na njihovih ramenih morda pretežko. Nuno je ljudem pomagati, da ga bodo lažje nesli dalje. Manjše ali večje breme se na naša ramena nalaga v vsaki fazi našega življenja. Naučiti se moramo to sprejeti kot življenjsko dejstvo. To je normalen del življenja. Tako pa ljudje danes ne zmorejo soočanja s težko situacijo, zato v danem trenutku naredijo to, kar se jim zdi najbolj enostavno in morda najbolj privlačno. Posežejo po alkoholu."