Petra Arula | 19. 2. 2020, 10:46

Pustna ličila: večina vsebuje neželene kemikalije, ki so še posebej problematične za otroke!

Profimedia

Otroci se neznansko veselijo pusta in si neskončno želijo čim bolj živih barv na svojem obrazu. A rezultati Zveze potrošnikov Slovenije opozarjajo, da vsaka pustna barva še ni barva, s katero bi želeli poslikati svoj ali otrokov obraz.

V trgovinah in drogerijah ta hip barv za pustne maske ne manjka. Manjka pa seveda takih, ki niso škodljive zdravju. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so jih, skupaj s sofinancerjem, ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, vzeli pod drobnogled.

Vzemite si čas in še preden greste v nakupe ali odprete stara ličila od lani, preberite, česa (in zakaj prav tega) nočete nanesti niti na svojo kožo, kaj šele na kožo svojega otroka. Premislite tudi o alternativah (morda ne tako močnih, a veliko boljših različicah) z vaše vsakdanje kozmetične poličke.

Med osmimi izdelki, ki jih je vzela pod drobnogled ZPS, le en ne vsebuje zdravju ali okolju škodljivih sestavin. Večina vsebuje neželene kemikalije, ki so še posebej problematične za otroke!

 Vedno preverite sestavine!

Četudi so barve ravno prave in cena primerna, ne zamahnite z roko, da enkrat (en dan v letu) ni nobenkrat, temveč natančno preverite seznam INCI. Če ličila vsebujejo propilparaben ali butilparaben, ki sta že od aprila 2015 prepovedana v kozmetiki za otroke, mlajše od treh let, jih pustite na polici, četudi je vaš otrok star že dvakrat tri leta ali jih kupujete zase.

Preden se odpravite po nakupih, v torbico vrzite povečevalno steklo, če niste obdarjeni s sokoljim vidom, saj je večina sestavin zapisana z najmanjšimi možnimi črkami.

Tega res ne rabimo na svoji koži!

Na Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo, da so v pustnih ličilih našli potencialno endokrine kemikalije (EDC-kemikalije): »V nekaterih izdelkih so konzervansi BHT in/ali propilparaben in metilparaben.

Za metilparaben trenutno velja, da je varen, zaradi zelo razširjene uporabe so morebitni neželeni stranski učinki tudi precej dobro raziskani. Kljub vsemu ga v izdelkih za otroke potrošniške organizacije ne priporočamo.

Propilparaben in BHT spadata med EDC-kemikalije. Kozmetičnih izdelkov, ki ga vsebujejo, potrošniške organizacije ne priporočamo, ne za odrasle ne za otoke.

Izraz, kot je 'hipoalergeno', še ne zagotavlja, da je izdelek varen oziroma da na (otroški) koži ne bo povzročal alergije. Za ta izraz namreč ni natančno dogovorjeno, kdaj ga lahko proizvajalci uporabljajo in kakšni preizkusi morajo biti opravljeni, da je lahko zapisan na embalaži.

Okolju nevarne kemikalije tudi za odrasle niso niso najboljša izbira, kajne?

V skupino okolju nevarnih kemikalij, močno prisotnih v pustnih ličilih, spadata dve kemikaliji: polietilentereftalat in polibutilentereftalat, iz katerega so najverjetneje izdelane bleščice v ličilih.

»Z nakupom nekaterih ličil torej prispevate tudi k obremenjevanju okolja z mikroplastiko. Bleščice v kozmetičnih izdelkih so skoraj vedno iz mikroplastike,« opozarjajo na ZPS in obenem svetujejo, da se izogibate ličilom, ki vsebujejo mineralna olja, še posebej, če jih boste nanašali na ustnice. Na seznamu INCI jih boste našli poimenovane kot Cera Microcristallina, Ceresin, Microcrystaline Wax, Ozokerite, Paraffin, Paraffinum liquidum, Petrolatum, Vaseline …

To so le najbolj pogosta mineralna olja. Za otroško kožo tudi niso priporočljive dišave, ki spadajo med pogoste alergene, med drugim najpogosteje uporabljani limonen, linalool in citronelol.

Nasveti Zveze potrošnikov Slovenije o pustnih ličilih

1. Izogibajte se ličilom, ki vsebujejo mineralna olja, še posebej, če jih boste nanašali na ustnice. Na seznamu INCI jih poste našli kot Cera Microcristallina , Ceresin , Microcrystaline Wax , Ozokerite, Paraffin, Paraffinum liquidum, Petrolatum, Vaseline … Našteli smo najbolj pogoste.

Za otroško kožo tudi niso priporočljive dišave, ki spadajo med pogoste alergene, med drugim najbolj pogosto uporabljani limonen, linalool, citronelol.

2. Izraz, kot je `hipoalergeno´, še ne zagotavlja, da je izdelek varen oz. da na (otroški) koži ne bo povzročal alergije. Za ta izraz namreč ni natančno dogovorjeno, kdaj ga lahko proizvajalci uporabljajo in kakšni preizkusi morajo biti opravljeni, da je lahko zapisan na embalaži.

3. Posebej bodite pozorni na nanašanje ličil pri otrocih. Pred ličenjem preizkusite, ali morebiti otrok ni alergičen na kakšno izmed sestavin v ličilu. Ličilo nanesite na notranjo stran podlakti ali za uho. Počakajte vsaj eno uro in preverite, ali ni morebiti prišlo do alergijske reakcije. V primeru reakcije (rdeča koža, srbečica ...) ličila takoj odstranite in kožo sperite z veliko vode.

Otrok tudi ne ličite okoli oči in ustnic. Koža na teh področjih je zelo nežna in občutljiva.

4. Ličilnih umetnin ni brez čopiča in gobice. Ličila vedno nanašajte s čistimi pripomočki in umitimi rokami.

5. Imate doma še ličila od lanskega pusta?  Pred uporabo preverite rok uporabe. Na deklaraciji boste našli sliko odprtega kozarca (simbol PAO) in življenjsko dobo izdelka po odprtju (v mesecih). V vsakem primeru pa lanskih ličil ne uporabljajte, če imajo slab vonj ali če ste opazili, da je oljni del ločen od vodnega. V tem primeru je treba ličila zavreči.

6. Če želite letos kupljena ličila uporabljati tudi prihodnje leto, jih tesno zaprite in hranite v hladnem in suhem prostoru.

7. Na embalaži poiščite opozorilo o priporočeni minimalni starosti otroka za uporabo ličila, na primer "Ni primerno za otroke, mlajše od treh let" ali "Priporočamo za otroke od 6 let naprej".

Rezultati so v celoti dostopni na www.potrošnikovZOOM.si. Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Kaj pa otroška ličila za vsak dan?

Pust je res le enkrat na leto, a police trgovin in drogerij se vsak dan šibijo s poceni ličili za otroke, poslikanimi z všečnimi risbicami in v embalaži, ki si jo želi vsak otrok. Govorimo o ličilih za vsakdanjo rabo.

Glede na njihovo ceno smo predvidevali, da ne morejo biti ravno kakovostna, a na Zvezi potrošnikov Slovenije pravijo, da še manj kot to: »Kar tretjina ličil za otroke je neskladna s predpisi! Takšni so namreč rezultati uradnega nadzora otroške dekorativne kozmetike v več evropskih državah.

Tudi mi smo brez težav kupili izdelek, ki vsebuje propilparaben - konzervans, ki spada med hormonske motilce. Poleg tega so v ličilih kemikalije, ki spadajo med pogoste alergene, v otroški kozmetiki prej pravilo kot izjema. In ker včasih res ne gre brez ličil za otroke, smo pripravili nekaj nasvetov za nakup in uporabo.«

Ker želimo svojim otrokom najbolje, privoščimo tudi njim strogo nadzorovano in po (z)možnosti ekološko kozmetiko. In jih raje poučimo o tem, da videz (embalaža) ni vse.

Zakaj so mineralna olja v kozmetiki tako problematična?
Na Zvezi potrošnikov Slovenije pravijo:

»Uporaba mineralnih olj v kozmetičnih izdelkih je dovoljena, če proizvajalec zagotavlja popolno sledljivost surovine in če sta surovina ali destilat ustrezne kakovosti, brez rakotvornih primesi.

Testi, ki smo jih potrošniške organizacije opravile v zadnjih letih (balzami za ustnice za otroke in odrasle ter šminke), pa kažejo, da veliko proizvajalcev ne zagotavlja ustrezne kakovosti surovine. Mineralna olja so namreč mešanica kompleksnih ogljikovodikov, sestavljena iz mineralnih olj nasičenih ogljikovodikov MOSH in mineralnih olj aromatskih ogljikovodikov MOAH.

Vedno vsebujejo MOSH, MOAH pa lahko z različnimi postopki predelave in čiščenja odstranijo. Mineralna olja MOAH so potencialno rakotvorna, zato se potrošniške organizacije zavzemamo, da bi njihovo uporabo močno omejili oziroma prepovedali. Predvsem v izdelkih, ki jih nanašamo na ustnice.

Mineralna olja ne prehajajo skozi zdravo kožo, drugače pa je pri ličilih za ustnice, ki jih nekaj tudi zaužijemo. Prisotnost mineralnih olj v izdelkih za nanašanje na ustnice za otroke je po našem mnenju še posebej problematična, ker imajo otroci manjšo telesno težo in je zato obremenjenost z neželenimi kemikalijami še večja kot pri odraslih.«

Se spogledujete s tem pisanim pustnim izdelkom?

Tu so rezultati o vsebnosti škodljivih snovi za zdravje in okolje za izdelke, ki so jih na Zvezi potrošnikov Slovenije, skupaj s sofinancerjem, ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, našli v proučevanih osmih ličilih za pustovanje:

Aqua easypen: ne vsebuje zdravju ali okolju škodljivih sestavin. Edini izdelek s skupno oceno dobro.

Everyday face paint: v ličilih so sestavine, ki vsebujejo mineralna olja trkoči parafin, petrolejski vosek, parafin.

Spiderboy: bleščice (polietilentereftalat in polibutilentereftalat) so najverjetneje iz mikroplastike.

6 aqua make-up stick: vsebuje kemikalijo propilparaben, ki spada med hormonske motilce in je prepovedana v kozmetiki za otroke, mlajše od treh let.

Party fashion neon UV face & body make up stick: vsebuje konzervans BHT, ki spada med hormonske motilce.

Quality party make-up set: vličilih so sestavine, ki vsebujejo mineralna olja ceresin, petrolejski vosek, tekoči parafin, vazelin. Vsebuje metilparaben.

Schminkset: v ličilih sta sestavini, ki vsebujeta mineralna olja, in sicer tekoči parafin in vazelin (ta ni naveden na seznamu sestavin v šminki). Vsebuje konzervans BHT, ki spada med hormonske motilce.

Set of 5 make up sticks: Na seznamu sestavin je tekoči parafin, ki vsebuje mineralna olja. Vsebuje konzervans propilparaben, ki spada med hormonske motilce in je prepovedan v kozmetiki za otroke, mlajše od treh let.

 Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si .

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.