13. 9. 2021, 20:00

Rak na dojkah: kako se preveriti in kateri so najpogostejši simptomi

Profimedia
Rak na dojkah: kako se preveriti in kateri so najpogostejši simptomi (foto: Profimedia)

Po podatkih Mednarodne zveze za boj proti raku za rakom vsako leto zboli okoli 13 milijonov ljudi. Število bolnikov z rakom pa se iz leta v leto veča predvsem zaradi hitrega staranja prebivalstva. 
 
Med slovensko populacijo sicer prevladuje obolelost za kožnim rakom, rakom na debelem črevesju in danki, pljučnim rakom. Za moške je najpogostejši rak prostate, pri ženskah pa rak na dojkah.

Kljub temu podatku veliko žensk še vedno ne preverja svojih prsi.
 
Študija Bupe in HCA Healthcare UK je pokazala, da je ena od štirih žensk priznala, da svojih dojk še nikoli ni pregledala ali pa se ne spomni, kdaj je to naredila nazadnje.

Onkoplastična kirurginja in svetovalka Joanna Franks poudari: »Zgodnja diagnoza raka dojke je pomembna, saj lahko bolnikom prepreči, da bi potrebovali kompleksnejše operacije in zdravljenje.«

Doda še: »90 odstotkov žensk, ki so diagnosticirane v zgodnji fazi, bo živelo 5 let po diagnozi, to pa se zniža na le 15 odstotkov tistih, ki so bile diagnosticirane v poznejši fazi.«
 
Nujno je, da ženske opravljajo samopreglede, ampak kako to storiti in kaj morate iskati? Tukaj je vse, kar morate vedeti.

Kakšne naj bodo moje prsi?

Preden začnete razmišljati o znakih in simptomih raka dojke, je pomembno, da poznate svoje dojke, njihov videz in občutek. Le tako boste lahko vse spremembe sporočili vašemu zdravniku.
 
Prsi vsake ženske so različne velikosti, oblike in konsistence, znano pa je, da je normalno, če je ena dojka večja od druge. Upoštevati morate tudi, da so lahko med menstrualnimi cikli v različnih obdobjih drugačne. Podobno je tudi po menopavzi, ko so lahko nekatere dojke mehkejše in manj čvrste.

Kako pregledam svoje dojke?

Najprej se postavite pred ogledalo, saj boste tako veliko lažje preverili dojke. Pred ogledalom poglejte za morebitne vidne spremembe na dojkah in še pogled od strani z dvignjenimi rokami.
 
Nato nadaljujte z otipom vsake dojke in preverite njeno tkivo – ne pozabite preveriti pod pazduho in vse do ključnice.

Kaj iščem?

Poleg odkrivanja opazne grudice ima lahko rak dojke različne simptome.
 
Obvestite svojega zdravnika če opazite katero izmed naslednjih sprememb:

1. sprememba velikosti ali oblike prsi
2. sprememba videza ali občutka vaše kože (na primer nabrekanje ali luščenje kože, nova grudica, izboklina v dojki ali pod pazduho)
3. izcedek iz bradavic, ki ni mlečen
4. krvavitev iz bradavice
5. vlažno, rdeče območje na bradavici, ki potrebuje dlje časa, da se zaceli
6. kakršnakoli sprememba položaja bradavice (na primer vlečenje bradavice ali drugačna usmerjenost)
7. izpuščaj na bradavici ali okoli nje
8. nelagodje ali bolečine v dojki (Bolečina je le v redkih primerih simptom raka dojke.)

Kdaj in kako pogosto si moram pregledati dojke?

Prsi si lahko preverite kadarkoli v dnevu in kjerkoli. Nekaterim je lažje pod prho, nekaterim ko sedijo na kavču.
 
Predlagano je, da si dojke preverite vsaj enkrat na mesec. Tako boste zgradili zaupanje vase in vedeli boste, kaj je za vas normalno – hitro boste opazili morebitne spremembe.

Ali je normalno, da imam grudice na dojkah?

Raziskava je pokazala, da ima veliko žensk grudice, le devet od desetih pa ni rakavih. Če za katero niste prepričani, se obrnite na svojega zdravnika.

Kaj je mamografija in kdaj jo naj opravim?

Mamografija je diagnostična metoda, s katero odkrivamo raka na dojkah. To je rentgenska preiskava za prikaz mehkih tkiv dojke in hkrati najpomembnejša metoda za zgodnje odkrivanje raka na dojki.
 
Strokonjaki priporočajo, da jo opravijo ženske v starosti 40 do 50 let na vsakih 12 do 24 mesecev in ženskam po 50. letu starosti na vsaki dve leti.
 
 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.