17. 1. 2022, 09:58

Nemški kardiolog: "Presenetilo nas je, da tudi blagi covid pusti posledice na nekaterih organih!"

profimedia

Za MMC RTV Slovenija so opravili intervju s kardiologom Raphaelom Twerenboldom, v katerem je kot soavtor študije posledic prebolelega covida v okviru Univerzitetne klinike Hamburg-Eppendorf spregovoril o presenetljivih rezultatih raziskave.

V študiji so pod drobnogled vzeli zdravstveno stanje 443 prebolevnikov iz Hamburga ali širše okolice, starih od 45 do 74 let, in ugotovili, da tudi blagi covid pusti posledice na nekaterih organih. Med drugim so pri opazovanih prebolevniki tudi še deset mesece po prebolelem blagem ali srednje težkem covidu našli spremembe na srcu, pljučih in ledvicah, neredko pa tudi znake zgodnje venske tromboze na nogah (in sicer od dva do trikrat pogosteje kot v primerjalni skupini).

Ali bolj natančno:

"Črpalna moč srca se je zmanjšala za en ali največ dva odstotka, volumen pljuč je bil manjši za tri odstotke, delovanje ledvic pa se je zaradi okužbe z novim koronavirusom poslabšalo za dva odstotka. Kar se sliši zelo malo. In v resnici je tako, da prizadeti tega sploh ne zazna. Vendar; na ravni populacije pa je to, da je prizadetih tako veliko prebivalcev Nemčije in Evrope, še kako relevantno. Obsežne študije so namreč že pokazale, da tudi en do dva odstotka slabše delovanje srčne mišice na dolgi rok lahko vodi v popuščanje srca. Da si boste lažje predstavljali: to je tako, kot da bi vsak Evropejec prvega januarja tehtal 5 kg več. Seveda vsi zaradi dodatnih petih kilogramov ne bodo imeli slabše kakovosti življenja. Vemo pa, da imajo odvečni kilogrami dolgoročno lahko negativne posledice. Prav tako je z našimi podatki. Če me torej vprašate, kaj naši podatki pomenijo, vam odgovorim, da moramo za to še nekaj časa počakati. Osebe smo spremljali deset mesecev po okužbi z novim koronavirusom. Zanima pa nas, ali bomo še tudi po dveh letih odkrili enake razlike v delovanju organov ali pa se bo njihovo delovanje po tem času normaliziralo."

Vir izjave: rtvslo.si

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.