D. D. | 15. 9. 2023, 10:02

Skrite nevarnosti: izpostavljenost tej kovini lahko povzroči več bolezni srca kot kajenje ali holesterol

Svincu smo izpostavljeni tudi v kuhinji.

Profimedia

Bolj ali manj smo tem strupom ves čas izpostavljeni, v največji meri preko hrane, lahko tudi preko pitne vode, zraka, prahu, pa tudi različnih izdelkov in tobačnega dima.

Svinec je strupena kovina, za zdravje ljudi pa je nevaren predvsem v primeru uživanja ali vdihavanja hlapov. Težava je, ker je v manjših količinah naravno prisoten v tleh skoraj povsod. Zaradi človekove rabe, zlasti zaradi rudarjenja, taljenja rude, livarstva, izgorevanja fosilnih goriv, pa so ponekod njegove koncentracije v okolju povečane. "Pojavlja se v tleh, morju, kopenskih vodah in v zraku, torej povsod v okolju. Bolj ali manj smo mu ves čas izpostavljeni, v največji meri preko hrane, lahko tudi preko pitne vode, zraka, prahu, pa tudi različnih izdelkov, tobačnega dima," navaja NIJZ

Delčki svinca se nahajajo tudi v svinčniku.

Delčki svinca se nahajajo tudi v svinčniku.

Profimedia

Zaskrbljujoči rezultati raziskave

Rezultati nedavne raziskave so razkrili, da ima zastrupitev s svincem veliko večji vpliv na zdravje svetovne populacije, kot se je do zdaj mislilo. Prispeva namreč k več kot petim milijonom smrti na leto in predstavlja podobno grožnjo kot onesnaženost zraka. Raziskovalci so ugotovili tudi, da izpostavljenost strupeni kovini povzroča, da majhni otroci v državah v razvoju v povprečju izgubijo skoraj šest točk inteligenčnega količnika. 

Ekonomista Svetovne banke, ki sta tudi avtorja študije, objavljene v reviji Lancet Planetary Health, sta dejala, da je to prva študija, ki ocenjuje vpliv izpostavljenosti svincu na smrtnost zaradi bolezni srca in izgubo inteligenčnega količnika otrok v bogatih državah in državah v razvoju.  

Vodilni avtor Bjorn Larsen je za AFP povedal, da ko sta prvič videla številko, ki jo je izračunal njun model, nista upala niti zašepetati, ker je bila tako ogromna.

Glede na rezultate ocenjujeta, da je leta 2019 kot posledica izpostavljenosti svincu, zaradi bolezni srca umrlo 5,5 milijona odraslih, od tega 90 odstotkov v državah z nizkimi in srednjimi dohodki. Kar je šestkrat več od prejšnje ocene in predstavlja približno 30 odstotkov vseh smrti zaradi bolezni srca in ožilja, ki so glavni vzrok smrti na svetu. "To pomeni, da je izpostavljenost svincu večji vzrok za bolezni srca kot kajenje ali holesterol", je dejal Larsen.

Raziskava je ocenila tudi, da so otroci, mlajši od pet let, zaradi zastrupitve s svincem v letu 2019 po vsem svetu izgubili skupno 765 milijonov IQ točk, pri čemer je kar 95 odstotkov teh izgub nastalo v državah v razvoju.

"Prejšnje raziskave so merile le vpliv svinca na bolezni srca v povezavi z zvišanim krvnim tlakom. Najnovejša študija pa je upoštevala številne druge načine, kako svinec vpliva na srce, na primer na otrdelost arterij, ki lahko privede do možganske kapi, zaradi česar so bile številke višje," je dejal Larsen.

Roy Harrison, strokovnjak za onesnaženost zraka in zdravje na Univerzi v Birminghamu v Združenem kraljestvu, ki sicer v tej študiji ni sodeloval, je za AFP povedal, da je študija "zanimiva, vendar podvržena številnim negotovostim".

Po njegovem mnenju povezava med svincem v krvi in boleznimi srca temelji na raziskavi v Združenih državah Amerike, in če bi te ugotovitve lahko uporabili po vsem svetu, "je to velik skok upanja", je dejal. Poudaril je tudi, da so v modelu uporabljene ocene (in ne testi) svinca v krvi v številnih državah v razvoju.

Če bi se rezultati potrdili, "bi bili zelo pomembni za javno zdravje, trenutno pa je to le zanimiva hipoteza", je dejal.

Svinec najdemo povsod.

Svinec najdemo povsod.

Profimedia

Delček sestavljanke

Richard Fuller, predsednik nevladne organizacije Pure Earth, je dejal, da so raziskave v državah v razvoju, v katerih so preverjali vsebnost svinca v krvi, večinoma pokazale višje vrednosti, kot so ocenjene v novi študiji. "To pomeni, da je vpliv svinca morda hujši, kot je opisano v poročilu", je dejal za AFP.

Strokovnjaki menijo tudi, da smo še vedno nekoliko v temi, ko gre za razumevanje, kako močno različni viri svinca prispevajo k onesnaževanju krvi.

Po besedah Fullerja, je bil del tega "manjkajočega dela sestavljanke" razkrit v torek v objavljenem poročilu Pure Earth, v katerem je bilo analiziranih 5.000 vzorcev potrošniškega blaga in hrane v 25 državah v razvoju. Ugotovljeno je bilo namreč, da so kovinski lonci in ponve, keramična posoda, barve, kozmetika in igrače zelo onesnaženi s svincem.

"Zato je v revnejših državah toliko zastrupitev s svincem, zastrupljajo jih predmeti v kuhinji", je še dejal strokovnjak. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.