25. 7. 2020, 06:00 | Vir: Govori.se

Pravijo, da med spanjem pogoltnemo 8 pajkov na leto! Pa to drži?

profimedia

Morda vam je prišlo na ušesa, da vsako leto med spanjem nehote pogoltnete osem pajkov. Zveni kot babičina strašljiva zgodbica, toda, ali ste prepričani, da je resnična?

Nihče ne more zanesljivo vedeti, ali so ti členonožci res našli pot v vaša usta, medtem ko ste počivali, saj ste med spanjem na pol nezavestbi. A takšne zgodbe zadoščajo, da se vsem, ki se bojijo pajkov, od groze dvignejo lasje pokonci. V zadnjem času je ta trditev znova povzročila paniko.

Za ilustracijo naj bo nekaj zapisov s twitterja.

  • »Prosila sem očeta, naj odstrani pajka. Oče ga je skušal ujeti. Pajek je padel v mojo posteljo in izgubil se nam je izpred oči. Mojega življenja je konec.«
  • »Morda je najbolje, da grem spat. V povprečju med spanjem pojemo 2 do 3 pajke na leto. Dodatni proteini.«
  • »Vas je kdaj zanimalo kako pojeste osem pajkov na leto?«
  • »Kot veste, se bojim pajkov ... to jutro sem zadremal ...«
  • »Navadno spim z odprtimi usti, a danes so bila zaprta. In pajek se je plazil po mojem obrazu, kot bi bil na igrišču.«
  • »Pravijo, da povprečna oseba poje med spanjem 8 pajkov na leto. Hočete biti normalni, mar ne? Zatorej, pojejte pajke.«

Če trpite zaradi hude arahnofobije ali otrpnete ob misli, da bi se vam po nesreči kakšen prijateljček s štirimi pari nog ponoči zataknil v grlu, si lahko oddahnete. Zgodba o osmih pajkih, ki naj bi jih pogoltnili na leto, je neresnična. V ameriški znanstveni reviji Scientific American so se pred nekaj leti poglobili v ta mit in odkrili, da je popolnoma izmišljen.

Pajki redko zapustijo svoje mreže, če pa že, se oddaljijo, da bi si poiskali hrano, in sicer daleč od človeka. Če torej nimate zaloge mrtvih muh v postelji, ni verjetno, da se vam bo pridružil med rjuhami. Povrhu so pajki izjemno občutljivi na vibracije in veliko, speče človeško telo ni zanje nekaj, kar bi jih pritegnilo.

»V pajkovem čutnem svetu imajo vibracije pomemben delež. Speča oseba ni nekdo, lateremu bi se pajek prostovoljno približal,« je zatrdil Rob Crafword, zaposlen v naravoslovnem muzeju v Seattlu.

Če torej nimate trdnega dokaza, da ste vi ali nekdo drug, našli ostanke pajka v ustih, ni razlogov za skrbi. Sporočilo za twitteraše: lahko si spet oddahnete, pajki ne živijo za to, da bi vas mučili.

Še nekaj domislic s twitterja:

  • »Pravkar sem izvedela, da je 'pojeste 8 pajkov med spanjem letno' mit. Hvala bogu.«
  • »Podatek o goltanju pajkov med spanjem je mit. Natančneje, izmišljen je bil leta 1993 z namenom, da bi videli, kako hitro se mit lahko razširi in prime
  • »V življenju med spanjem pojeste povprečno sedemnajst pajkov, kdo pa jih tlači v vaša usta?«

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.