23. 4. 2021, 11:30

Rezultati prve raziskave DNK otrok, katerih starši so bili izpostavljeni černobilski katastrofi

Spomenik uničenim mestom po nesreči v Černobilu

profimedia

Prva raziskava genov otrok, katerih starši so bili izpostavljeni hudi radiaciji po černobilski katastrofi, je pokazala, da v DNK otrok ni sledu o poškodbah.

Starši otrok, ki so bili vključeni v raziskavo, so pomagali čistiti prizorišče nesreče v nuklearni elektrarni ali pa so bili evakuirani iz enega od naselij znotraj 70-kilometrskega obroča okoli mesta Pripjat. Vsi v raziskavo vključeni otroci, so bili spočeti med letom 1987 in 2002.

Raziskovalci so pregledali njihov celotni genom, a ob tem niso našli niti ene mutacije, ki bi kazala na izspostavljenost staršev na sevanje.

Profesor Gerry Thomas z Imperial Collegea v Londonu, ki se že desetletja ukvarja s povezanostjo tumorjev in poškodbami zaradi radiacije, pojasnjuje, da študija dokazuje, da 'tudi pri ljudeh, ki so bili izpostavljeno izredno visokemu sevanju, to v nobenem primeru ni vplivalo na njihove kasnejše potomce'.

"Številni ljudje so se bali imeti otroke potem, ko so preživeli atomski bombi (v Nagasakiju in Hirošimi) in po nesreči v Fukušimi. Mislili so, da bo sevedanje, ki so mu bili izpostavljeni, negativno vplivalo na njihove otroke. Kar je tako zelo žalostno. Če uspemo dokazati, da sevanje nima tovrstnega učinka, upamo, da bomo njihove strahove ublažili," je profesor povedal za BBC News.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.