Mnenje | 6. 11. 2021, 14:11

Roman Jerala: »Cepili so se ljudje, za katere lahko rečem, da so bolj odgovorni!«

Bor Slana/STA
Roman Jerala: »Cepili so se ljudje, za katere lahko rečem, da so bolj odgovorni!« (foto: Bor Slana/STA)

Potem ko epidemija niti med prazniki ni popustila, odstotek pozitivnih testov ostaja nevarno visok, število zasedenih postelj pa je tik pred mejo za ponovno zaprtje države, so na N1 SLO za mnenje o aktualni situaciji povprašali slovenskega biokemika, dr. Romana Jeralo.

Med drugim je o možnostih zaprtja družbe, ki bi (v kolikor bi bil tak ukrep potreben) zagotovo zajelo vse, torej tako cepljene, prebolele in necepljene, povedal:

»Nihče ne bi šel z veseljem v zaprtje družbe, moram pa priznati, da nisem slišal, osebno, hudega negodovanja od tistih, ki so se cepili. Ker nenazadnje mislim, da so se cepili ljudje, za katere lahko rečem, mirno, nekoliko bolj odgovorni in mislim, da se zavedajo, kakšne posledice ima takšna epidemija za državo. Sam bi bil bolj podpornik tega, da tisti, ki so bili odgovorni, ne nosijo tudi posledic, ampak mislim, da se zavedamo, da v tej družbi ne moremo nekomu odrekati zdravstvenega varstva zato, ker se je sam neodgovorno obnašal, ampak je potrebno poskrbeti za vse. Mislim, da je tako tudi prav. Moramo pa seveda storiti vse za to, da bomo to epidemijo čim bolje obvladali s čim manjšimi posledicami za družbo. Zato je potrebno izbirati takšne ukrepe, ki bodo kar najbolj mehki, a da bodo delovali. Ampak, ko enkrat teče voda v grlo, ko številke rastejo v nebo, bo pač potrebno poseči tudi po bolj radikalnih rešitvah.«

Vir: n1info.si

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.