18. 2. 2021, 10:11

"Sputnik se na papirju zdi primeren, a je treba preveriti tudi varnost obratov, kjer se proizvaja!"

Nebojša Tejić/STA

Roman Jerala s Kemijskega inštituta se je za MMC RTV Slovenija v krajšem intervjuju razgovoril o trenutno (upočasnjenem) poteku cepljenja v Sloveniji (in v Evropi). Med drugim je pojasnil, zakaj je navkljub temu osebno proti uporabi ruskega cepiva pred dovoljenjem EME.

Čeprav si ponekod v Evropi, tudi na Hrvaškem in v višegrajskih državah, vlade želijo uvoziti tudi rusko cepivo Sputnik V., je dr. Roman Jerala skupaj s profesorjem Ihanom skeptičen glede prehitevanja dogodkov.

Na vprašanje zakaj je temu tako, je odgovoril:

"Predvsem sem izrazil skepso pred tem, da bi uvozili cepivo, preden dobi dovoljenje EME. Znanstveni rezultati so zanesljivi, meni se je zdela tehnologija, ki so jo Rusi uporabili, primerna in koristna. Ampak kljub vsemu, EMA ne preveri samo znanstvenih publikacij, ampak nadzor kakovosti, preveri obrate, kjer se proizvaja cepivo. Ker: pomembna je varnost. Res moramo paziti, da javnost ne bo zaradi morebitnih stranskih učinkov nastrojena proti cepivu. Res moramo računati s tem, kar imamo preverjeno. In na EMO lahko računamo, da bo to natančno preverila."

Vir: MMC RTV Slovenija

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.