Rusija bo cepivo proti covidu-19 zagotavljala od septembra

31. 8. 2020, 19:38 | Zdravje | Vir: STA

              Rusija bo cepivo proti covidu-19 zagotavljala od septembra (foto: Profimedia) Profimedia

Rusija bo cepivo proti covidu-19 zagotavljala od septembra, množično cepljenje najbolj ogroženih skupin prebivalstva, kot so zdravniki in učitelji, pa bo začela novembra ali decembra, je danes napovedal ruski minister za zdravje Mihail Muraško.

Ob današnjem delovnem obisku v Irkutsku je Muraško še izpostavil, da bo cepljenje "popolnoma prostovoljno".

Kot je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dodal minister, bodo testiranje cepiva po registraciji začeli ta teden. Po poročanju ruskih državnih medijev v tretji fazi preizkušanja cepiva sodeluje okoli 40.000 prostovoljcev.

"To nam bo pomagalo ugotoviti vse podrobnosti v velikem delu prebivalstva. Vidimo, da je cepivo učinkovito in varno, a želimo podrobnejše raziskave. Imamo bolnike s posebnimi lastnostmi in različnimi pridruženimi boleznimi," je pojasnil Muraško.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro pa je v nedeljo napovedal, da bo v prihodnjih dneh prosil prostovoljce, naj sodelujejo pri testiranju ruskega cepiva. Venezuelska vlada, ki je od Rusije dobila za več milijard dolarjev posojil, je privolila v sodelovanje v kliničnih testiranjih, poroča britanski BBC. Madurova izjava nakazuje, da Venezuela še nima prostovoljcev za testiranje, čeprav je minister za zdravje Carlos Alvarado pred desetimi dnevi dejal, da je Venezuela ponudila Rusiji 500 prostovoljcev za testiranje cepiv.

Venezuelska vlada je že izrazila pripravljenost sodelovati tudi v testiranjih kitajskih in kubanskih cepiv proti covidu-19.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 11. avgusta naznanil, da je Rusija kot prva na svetu razvila cepivo proti koronavirusni bolezni 19, ki da nudi "stabilno odpornost", in da so ga v državi že registrirali. Štiri dni zatem je rusko ministrstvo za zdravje sporočilo, da je proizvodnja cepiva že stekla.

Moskva je cepivo, ki ga je v sodelovanju z ministrstvom za obrambo razvil inštitut Gamaleja, poimenovala Sputnik V po sovjetskem satelitu. Tuji znanstveniki sicer izražajo pomisleke spričo tovrstne hitrosti, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je Moskvo pozvala k spoštovanju vseh veljavnih smernic in direktiv, ki veljajo za razvoj cepiva.

Razvoj, testiranje in proizvodnja cepiv sicer običajno trajajo več let. Cepiva trenutno razvijajo države po vsem svetu, ki si želijo upočasnitve pandemije covida-19 in vrnitev življenja v normalne tirnice, potem ko so karantena in ukrepi za preprečevanje širjenja okužb prizadeli milijarde ljudi.