Rusija namerava ob pomoči tujih partnerjev proizvesti 200 milijonov odmerkov cepiva

Do konca leta

20. 7. 2020, 16:19 | Zdravje | Vir: STA

              Rusija namerava ob pomoči tujih partnerjev proizvesti 200 milijonov odmerkov cepiva (foto: Profimedia) Profimedia

Rusija upa, da bo v avgustu sklenila klinično testiranje cepiva proti covidu-19 in da bo do konca leta ob pomoči tujih partnerjev proizvedla 200 milijonov odmerkov cepiva. Prvo fazo testiranja cepiva so uspešno zaključili prejšnji teden, sedaj pa upajo, da bodo kmalu dobili dovoljenje za proizvodnjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski neposredni investicijski sklad, ki upravlja z okoli 10 milijardami dolarjev, sodeluje z vladnim raziskovalnim inštitutom na več projektih razvoja cepiva. Vodja sklada Kiril Dmitrijev je danes dejal, da upa, da bo eden od projektov prihodnji mesec dobil dovoljenje za začetek proizvodnje, potem ko so prejšnji teden uspešno zaključili prvo fazo testiranja.

Napovedal je, da bodo nemudoma po odobritvi začeli množično proizvodnjo cepiva. To lahko ustavi potencialni drugi val, je prepričan.

Po njegovih izračunih bi lahko Rusija do konca leta proizvedla 30 milijonov odmerkov, s pomočjo mednarodnih partnerjev pa bi lahko do konca leta s skupnimi močmi proizvedli 200 milijonov odmerkov cepiva.

Cepivo, ki ga je razvil raziskovalni inštitut za epidemiologijo in mikrobiologijo Gamaleja, trenutno testirajo na vojaških in civilnih prostovoljcih.

Predvidoma 3. avgusta bodo končali drugo fazo testiranja, je povedal Dmitrijev. Potem pa bodo začeli testirati cepivo v Rusiji in drugih državah, med drugim v Turčiji in Združenih arabskih emiratih, je dodal.