S koronavirusom se širita tudi ksenofobija in rasizem

4. 2. 2020, 13:49 | Zdravje | Vir: STA

              S koronavirusom se širita tudi ksenofobija in rasizem (foto: profimedia) profimedia

Skupaj z novim koronavirusom, ki je izbruhnil na Kitajskem, se širita tudi ksenofobija in rasizem. Azijske skupnosti po svetu so namreč postale predmet sumničenj in strahov.

Ko se pacient na avstralski Zlati obali ni želel rokovati s svojo kirurginjo Rheo Liang, kot razlog pa je navedel virus, ki je pobil več sto ljudi, je bila zdravnica šokirana. Ko je o dogodku tvitnila in prejela kup odgovorov, je spoznala, da je njena izkušnja povsem običajna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po izbruhu virusa se širi protikitajska retorika, usmerjena proti ljudem azijskega porekla, ne glede na to, ali so bili v žarišču izbruha ali v stiku z virusom.

Na kitajske turiste v Benetkah naj bi pljuvali, družino v Torinu so obtožili, da prenaša bolezen, v Milanu pa so matere na družbenih omrežjih pozivale, naj otroci ne bodo v stiku s kitajskimi sošolci, poroča AFP.

V Kanadi je bil objavljen posnetek, na katerem belec na parkirišču nakupovalnega središča zmerja žensko kitajskega porekla, da je "odvrgla svoj koronavirus".

V Maleziji se je pod peticijo za prepoved vstopa Kitajcem v državo v tednu dni podpisalo skoraj pol milijona ljudi.

Na melbournskem medicinskem kolidžu te pojave označujejo za dezinformacije, ki podžigajo rasno profiliranje, pri katerem prihaja do zelo mučnih izjav glede Kitajcev in oseb azijskega videza.

Bolezni sicer že od nekdaj spremljajo sumničenja do tujcev. "To je splošen pojav," pravi Rob Grenfell z avstralske agencije za znanost in raziskovanje Csiro. "Ob izbruhih in epidemijah skozi človeško zgodovino smo vedno poskušali očrniti določene podskupine prebivalstva," je dodal. To se je zgodilo tudi zdaj na Kitajskem, čeprav po njegovih besedah ni razloga za očrnitev Kitajcev.

Zdravnik Abraar Karan je v prispevku za revijo British Medical Journal opozoril, da bi takšno ravnanje lahko odvrnilo ljudi s simptomi, da bi odšli k zdravniku.

K predsodkom so morda prispevali tudi ukrepi vlad ob izbruhu virusa, pa meni Claire Hooker s sydneyjske univerze.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je posvarila pred ukrepi, ki po nepotrebnem posegajo v mednarodna potovanja in trgovino, a so številne države vseeno uvedle prepoved potovanj.

Tihomorska državnica Mikronezija je na primer svojim državljanom prepovedala vsa potovanja na Kitajsko.

Študija o vplivu izbruha virusa sars pred 18 leti je pokazala, da ksenofobični občutki pogosto trajajo precej dlje kot preplah zaradi bolezni, še poroča AFP.