N.Z. | 26. 11. 2020, 13:34

S pomočjo 7-dnevne metode je mogoče kirurške maske ponovno uporabljati!

profimedia
S pomočjo 7-dnevne metode je mogoče kirurške maske ponovno uporabljati! (foto: profimedia)

Je najbolj razširjeno obliko preventivnih obraznih mask mogoče ponovno uporabiti? Znanstveniki pravijo, da bi to lahko bilo mogoče, če masko po uporabi spravite v papirnato kuverto (na kateri označite datum 'arhiviranja'), jo lahko ponovno brez skrbi za svoje zdravje spet uporabite čez 7 dni.

Čeprav zdravstvena stroka neprestano priporoča, da kirurške maske (ki veljajo za najbolj razširjen artikel v boju proti covidu) odvržemo po prvi uporabi, je znanost (tudi zaradi precejšnjega davka na okolje) ukrep še enkrat pretehtala.

Ker je maske ta hip potrebno nositi praktično vsepovsod, zaradi česar tudi strošek nakupa konec meseca ni zanemarljiv (še posebno v primeru več članskih družin), znanstvenike najbolj skrbi problem metanja na milijonov mask iz plastičnih materialov in za enkratno uporabo v smeti. Bolj ekološka alternativa mask iz blaga, ki jih je tudi lažje nositi, pa niso enako učinkovite pri zamejevanju okužb.

Po svetu so tako že preverili možnosti, kako bi bilo mogoče tudi kirurške (in še boljše N95) maske uporabiti večkrat.

Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) je tako že priporočila zdravstvenim ustanovam, da za dekontaminacijo mask N95 v izrednih okoliščinah pomanjkanja teh uporabijo hidrogen peroksid, pojavila pa so se tudi priporočila o izpostavljanju uporabljenih mask visokim temperaturom ali ultravijoličnemu sevanju.

Za 7 dni v kuverto in proč z njo

Ker pa te metode niso primerne za domačo uporabo, se je oglasil francoski mikrobiolog in član skupine znanstvenikov 'Adios Corona' Denis Corpet z naslednjim nasvetom:

"Kar nekaj znanstvenih študij je pokazalo, da skoraj vsi virusi na maski 'umrejo' po sedmih dneh."

Sodeč po študiji, ki je bila objavljena v prestižnem časopisu Lancet, naj bi bilo po sedmih dneh mogoče detektirati le še zgolj 0,1 odstotka virusov na zunanji strani maski. Omenjena metoda sicer ni primerna za zdravstvene delavce, saj so ti izpostavljeni zares velikim količinam virusa.

S Corpetom se je glede 7-dnevnega cikla strinjal tudi Peter Tsai, izumitelj elektrostatskega filtra na N95 maski, a hkrati dodal, da v kolikor maske ostanejo na odprtem 7 dni pred ponovno uporabo, te lahko ponovno uporabimo od 5 do 10x.

Z maskami v pečico?

Maske za enokratno uporabo lahko damo tudi v pečico, ki jo nastavimo na med 70 do 75 stopinj Celzija, še pravi Tsai. To ni dovolj velika temperatura, da bi poškodovala masko, hkrati pa je dovolj visoka, da bo uničila virus.

Kaj pa pranje kirurških mask?

To ni dobra ideja, menijo nekateri znanstveniki.

"Pranje mask brez praška za oblačila ne bo uničilo virusa," kaže Tsai. "... pranje s praškom pa bo uničilo elektrostatiko v maski, kar bo zmanjšalo učinkovitost maske."

Po drugi strani je francoska skupina za zaščito potrošnikov UFC-Que Choisir prala kirurške maske na 60 stopinjah Celzija, jih nato sušila v sušilcu in celo zlikala. Po kar desetih takšnih tretmajih so masko testirali in ugotovila, da še vedno filtrira 90 odstotkov delcev, ki so manjši od treh mikronov.

"Razen zmerne izgube gladkosti materiala kirurške maske, so te ostale vsaj toliko učinkovite kot maske iz blaga," so poročali.

Do podobnega zaključka je prišel tudi znanstvenik Philippe Vroman s francoske inženirske univerze Ensait.

Po petih pranjih 'skoraj ni bilo razlike za propustnost delcev, ki so veliki do tri mikrone', je povedal Vroman kmalu potem, ko so bili na voljo preliminarni rezultati študije.

"Raje bi videl, če bi maske menjali na vsake štiri ure in da jih potem operemo, kot pa, da isto nosimo več dni zapored, kar počnejo mnogi. Slednje gre skoraj primerjati s spodnjim perilom. Tudi tega nosite istega po več dni skupaj?"

Vsi znanstveniki se glede tega sicer ne strinjajo.

"Ko maske peremo doma, to lahko pripelje do sekundarne kontaminacije in širjenje virusa, če jih ne peremo na pravi način," še dodaja Kaiming Ye, vodja biomedicinskega inženirskega oddelka na njujorški univerzi Binghamton.

Povzeto po Al Jazeera Balkans in agencijah

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.