N.Z. | 1. 4. 2022, 14:59

S pomočjo možganskega vsadka zdaj lahko zaprosi za pivo ŽE s svojimi MISLIMI!

profimedia

Možganski vsadek pomaga paraliziranemu moškemu komunicirati s svojo okolico. Z njegovo pomočjo zdaj lahko zaprosi za pivo že samo s svojimi mislimi, poroča nova študija.

Neimenovani 37-letni nemški pacient, ki so mu leta 2015 diagnosticirali bolezen amiotrofične lateralne skleroze (ALS), navkljub hudi bolezni premore iste kognitivne funkcije kot pred boleznijo, žal pa je do danes že izgubil popoln nadzor nad lastnimi mišicami. Ker neozdravljiva bolezen vztrajno napreduje, so se njegovi svojci že bali, da z njimi kmalu ne bo mogel več komunicirati niti s pomočjo premikanja vek.

S pomočjo napredne tehnologije v obliki dveh mikročipov, ki so mu jih vstavili v možgane, je ta skrb po novem odveč.

Čipi registrirajo aktivnosti v njegovih možganih in ko zaznajo določene aktivnosti, aktivirajo zvoke na posebni napravi. In obratno. Ko aktivnost zamira, računalnik utiša tudi napravo.

Raziskovalca Ujwal Chaudhary in Niels Birbaumer sta izsledke študije, katere del je bil omenjeni moški, zapisala in objavila na Nature Communications. Metodi so dali ime: neurofeedback, saj se pacient nauči videti zaznane aktivnosti in se nauči, kako jih lahko nadzira.
Najpogostejša želja

In kaj je s pomočjo čipov najprej povedal pacient?

Menda je bil njegov prvi stavek: "O fant, pa saj tole dela brez vsakega truda!"

Sistem je pacientu pomagal, da je svojce lahko zaprosil za hrano ali z njimi izmenjal kakšno misel, najpogosteje pa je zaprosil za eno, prav specifično stvar.

"Pogosto, pa sem bil z njim do polnoči, ali pa še malo čez, so bile njegove zadnje besede 'pivo'," je povedal Chaudhary.

Gre za zadnjo v seriji tovrstnih študij, ki so bile objavljene v Nature Communications.

V zadnjih nekaj tednih so na naslovnice tujih medijev že prišli primeri treh pacientov, ki so doživeli telesno paralizo, stanje pa se jim je rapidno popravilo s temi novimi implanti. S pomočjo vsadkov so namreč električno stimulirali hrbtenjačo in ugotovili, da se je že v nekaj urah povrnila sposobnost premikanja telesa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.