20. 7. 2020, 08:34

Oblaganje straniščne školjke v javnih straniščih s papirjem ne pomaga! Ravno nasprotno!

profimedia
Oblaganje straniščne školjke v javnih straniščih s papirjem ne pomaga! Ravno nasprotno! (foto: profimedia)

Tudi vi na stranišču v nakupovalnem centru školjko na debelo obložite s papirjem? Potem (še posebej v času koronavirusa) moraš prebrati naslednji prispevek.

Dejstvo je, da se s polaganjem papirja na straniščno školjko ne boste izognilo bakterijam. Še več. Na tak način boste izpostavili svoje telo še večjemu številu bakterij in klic.

Kljub preprostemu videzu, so straniščne školjke posebno oblikovane tako, da bakterije odbijajo. Njihova oblika in gladkost namreč klicam otežujejo, da bi se na njih zadrževale, in kot lahko predvidevaš, se zgodba (z dodatkom straniščnega papirja) hitro spremeni.

'Wc papir', kot mu po domače rečemo, ima bolj grobo teksturo in je oblikovan tako, da vpija, kar predstavlja bakterijam popolno mesto, kjer se lahko zadržujejo in razmnožujejo.

Poleg tega se vsakič, ko splaknemo stranišče, množica klic razprši okoli po zraku in stvareh, ki se nahajajo v bližini – med njimi je tudi papir, ki ga damo na školjko in se usedemo neposredno na bakterije.

Še eno pomembno dejstvo: naša koža nam nudi dovolj zaščite, ki ohranja naša telesa zaščitena pred vsem, kar se nahaja v stranišču in okoli njega.

Gre na našo lastno naravno pregrado, ki nas ščiti pred mikroorganizmi, poleg tega pa se večina bakterij, ki se nahajajo na straniščnih školjkah, že tako nahaja na naših telesih.

Kaj narediti, da se izognete bakterijam na javnih straniščih?

Pravilo številka 1 je, da si po opravljeni potrebi dobro umijete roke, kar pomeni: topla ali vroča voda, veliko mila in drgnjenje vsaj 20 sekund.

Še posebej se osredotočite na mesta med prsti in pod nohti, nato pa speri milo in roki dobro obriši, ne posuši.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.