J. B. | 10. 11. 2022, 20:28

Sanjate o dolgem življenju? Preverite, kateri priljubljeni pijači se morate izogniti za vsako ceno

Profimedia

Pot do dolgega življenja ni enostavna, predvsem pa je povezana z rednim odrekanjem in izogibanjem stvarem, ki nam najbolj škodijo. Ena v tem pogledu še posebej izstopa.

Zdrava prehrana, redno gibanje, dovolj dolg spanec. In, jasno, življenje brez stresa. Vse to so sestavine, ki po besedah zdravnikov in strokovnjakov vodijo v dolgo življenjsko dobo. A življenjski slog ljudi je takšen, da brez takšnih in drugačnih grehov ne gre. Številni so nagnjeni k samouničevanju; pitje alkohola, kajenje, uživanje mastne, preveč začinjene in predelane hrane. Vse to negativno vpliva na naše zdravje, povečuje možnosti za razvoj bolezni in navsezadnje vodi v prezgodnjo smrt.

Brez nezdravih razvad žal ne gre, toda ...

In čeprav vsi dobro vemo, kaj nam škodi, se je pregreham težko povsem izogniti. Decembra še kako prija kuhano vino, kajne? Tudi kakšen kozarček preveč ... In kaj je boljšega od mastnih dobrot z žara, slanih prigrizkov pred televizijskim sprejemnikom in nekaj vrčkov piva s prijatelji ob spremljanju nogometne tekme. Ko se nam mudi, restavracija s hitro prehrano pride še kako prav. 

Profimedia

Da so nezdrave razvade del našega vsakdanjika, drži kot pribito. Toda ob tem je najpomembnejše, da z njimi ne pretiravamo. Kot so razkrili strokovnjaki, pa bi se ob tem morali za vsako ceno izogniti pijačam, ki imajo še poseben negativen vpliv na naše zdravje - sladkane gazirane pijače.

Kot vsakodnevno kajenje

"Redno uživanje sladkanih gaziranih pijač lahko vodi do različnih bolezni, kot so debelost, bolezni srca, sladkorna bolezen tipa 2 in druge," svari priznana nutricistka Amy Goodson. "Ker se naše tveganje za te bolezni s staranjem samodejno povečuje, dodajanje čezmernega sladkorja človeškemu telesu niti po naključju ne pomaga."

Kot razkriva poročilo iz leta 2019, lahko redno uživanje s sladkorjem sladkanih pijač (gaziranih in negaziranih) vodi do številnih bolezni tudi pri ljudeh, ki sicer nimajo težav s prekomerno telesno težo.

Ob tem je zastrašujoče, da že v povprečju ena na dan zaužita porcija takšnih pijač lahko poveča možnost nastanka srčno-žilnih bolezni in tveganja za možgansko kap. 

Profimedia

Ob tem lahko gazirana pijača negativno vpliva tudi na celično ravnovesje v vašem telesu. Ali povedano drugače: redno pitje takšnih pijač lahko vodi do prehitrega staranja telesa! Redno uživanje sladkanih gaziranih pijač naj bi imelo na telo podoben učinek kot vsakodnevno kajenje. Tudi to še ni vse. Uživanje sladkanih pijač, tako gaziranih kot negaziranih, je povezano tudi spremembami črevesja, ki prav tako vodi do prezgodnjega staranja.

Ko boste torej naslednjič pomislili, da bi si privoščili pločevinko vam najljubše gazirane pijače, se raje odločite za kozarec vode. Ali, še bolje, naravni limonadi. Brez sladkorja! Telo vam bo hvaležno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.