N.Z. | 20. 7. 2021, 12:42

Sarajevski kardiolog Naser Nabil: "Za srce je veliko bolj nevarno, če zbolimo zaradi covida-19!"

profimedia

Medtem ko vektorskim cepivom proti covidu 'očitajo' izjemno redke stranske učinke v obliki krvnih strdkov, pri mRNA cepivih 'skrbijo' redki stranski učinki miokarditisa in perikarditisa, ki se pojavljajo pri večinoma mlajših od trideset let.

Do 11. junija je bilo uporabljenih več kot 300 milijonov odmerkov Pfizerja in Moderne, ob tem pa so zabeležili 12,6 primerov negativnih stranskih učinkov za srce na milijon odmerkov.

Sarajevski kardiolog Naser Nabil v primeru zares redki stranskih učinkih mRNA cepiv na srce trdi naslednje:

"Nujno je potrebno poudariti, da so stranski učinki cepiv izjemno redki in običajno nadvse blagi. Posamezniki, ki jih izkusijo, si večinoma hitro opomorejo. Pomaga že standardno zdravjenje in počitek."

Živi virus je več kot 'tisočkrat bolj' nevaren!

Isti kardiolog ve še povedati, da so cepiva, narejena na mRNA tehnologiji, po trenutno dostopnih podatkih veliko manj škodljiva od škode, ki jo srcu naredi koronavirus, kar zgolj pomeni, da gre s cepljenjem nadajevati in ga še spodbujati.

"Od začetka pandemije covida-19 in tekom zdravljenj pacientov z akutno SARS-CoV-2 infekcijo smo beležili številne primere kardiovaskularnih komplikacij, med katerimi so bili akutni infarkt miokarda, kariogeni šok, miokarditis (vnetje srčne mišice), perikarditis (vnetje osrčnika), srčne aritmije in motnje koagulacije s tromboembolijami različnih organov. Poleg tega smo ob spremljanju pacientov z akutnim covidom beležili kardiološke komplikacije miokarditisa in perikarditisa v sklopu post-covidnega sindroma.

Kardiolog zato dodaja:

"Tako nam je postalo jasno, da akutna infekcija s koronavirusom ni zgolj respiratorna bolezen, temveč je kaj lahko multisistemska bolezen s kardiovaskularnimi, tromboembolijskimi, nevrološkimi, jetrnimi, ledvičnimi, gastrointenstinalnimi, endokrinimi in dermatološkimi komplikacijami."

S kardiologom Nabilom se strinja tudi njegov kolega kardiolog Djinan Al-Tawil.

"Miokarditis se tudi sicer (torej mimo cepljenja) najbolj pogosto pojavlja v obdobju med puberteto in 30. letom, dvakrat pogostejši pa je pri moških, še posebno pri športno aktivnih. Tovrstne komplikacije po cepljenju so tudi sicer zelo redke, čeravno se zdi, da je število blažjih oblik večji. Po nedavni ameriški študiji, ki je vključevala 1600 športnikov, ki so zboleli za covidom-19, so pri 0,3 odstotka njih zaznali simptome miokarditisa, številka pa je narasla na kar 7 odstotkov, ko so pri diagnostiki uporabili še magnetno resonanco srca. Velja skratka, da je tveganje za razvoj miokarditisa neprimerno večji, če bomo za covidom zboleli, kot če bi se cepili."

Trenutni uradni podatki 'na račun' stranskih učinkov pri cepljenju z mRNA, ki so jih objavili pri EMA:

  • na 177 milijonov odmerkov cepiva Pfizerja, so zabeležili 145 primerov miokarditisa in 138 perikarditisa (t.j. manj kot eden na milijon odmerkov),
  • na 20 miijonov odmerkov cepiva Moderne pa 19 primerov miokarditisa in perikarditisa (torej: manj kot eden na milijon ali v odstotkih: 0,0001)

*EMA ob tem še poroča, da je umrlo pet oseb, med katerimi so bili tudi starejši z že pridruženimi boleznimi.

Ko postavite na tehtnico: živi virus vs cepivo

Anticepilsko gibanje širom planeta je medtem že uspelo na 'slab glas' postaviti vektorska cepiva, še posebno cepivo AstraZenece, ki v zares redkih primerih lahko izzove stranski učinek v obliki krvnih strdkov, še redkeje pa se zaradi komplikacij iz tega naslova to konča s smrtjo.

Tudi v tem primeru so statistike tveganj za življenje in zdravje zaradi krvnih strdkov več kot zgolj jasne.

Krvni strdki:

  • krvni strdki so dejstvo tudi brez cepljenja: vsako leto bo krvni strdek razvilo 1 od 1000 ljudi (ali 1000 na milijon vseh ljudi),
  • krvni strdki so dejstvo tudi pri bolezni covid-19: razvije jih 20 odstotkov obolelih za covidom-19 oziroma pri 2000 na 10.000 obolelih (ali 200.000 na milijon zbolelih),
  • in krvni strdek velja za zares redek zaplet pri vektorskih cepivih: 4-6 takšnih primerov na milijon cepljenih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.