Verjetno ne veste, kaj vnašate v organizem tudi z majhno količino konzerviranih rib (seznam sestavin je precej dolg)

22. 8. 2025, 08:00 | Vir: Aktivni.si
Verjetno ne veste, kaj vnašate v organizem tudi z majhno količino konzerviranih rib (seznam sestavin je precej dolg) (foto: Profimedia)
Profimedia

Konzervirane ribe so jed, ki si jo številni radi privoščijo.

Ko se nam mudi, občasno posežemo po konzervirani hrani, tudi po ribah - in pogosta izbira so prav sardine. Ste se kdaj vprašali, kako zdrava je ta izbira? Sicer ima konzervirana hrana svoje prednosti, tako se namreč ohrani svežina in podaljšuje rok trajanja, saj se prepreči razvoj patogenov. V procesu konzerviranja je hrana pogosto tudi sterilizirana, kar zagotavlja njeno varnost.

sardele riba konzerva
Profimedia

Izbira nutricionistov? Sardine!

Nutricionistka Jess Cording poudarja, da so po mnenju strokovnjakov sardine ena najbolj zdravih vrst konzervirane hrane. So dostopen vir beljakovin, ne zahtevajo dolge priprave, poleg tega pa vsebujejo manj živega srebra kot druge vrste rib - zato veljajo za varnejšo alternativo, ko druge ribe (sveže) niso na voljo.

Ko zaužijete sardine, svojemu telesu zagotovite visoko vsebnost beljakovin, vitamina D in protivnetnih maščobnih kislin omega 3. Če so v oljčnem olju, pridobite tudi zdrave mononenasičene maščobe, ki so koristne za srce. Strokovnjaki priporočajo uživanje konzerviranih rib dva- do trikrat tedensko. Kot samostojno jed, s testeninami ali kot dodatek solatam.

Najprepoznavnejši simbol neokrnjene gorske narave in ljubezni do gora

Hranilna vrednost (na 75 g sardin):

  • 191 kalorij
  • 22,7 g beljakovin
  • 10,5 g maščob
  • 8,2 μg vitamina B12
  • 48,5 μg selena
  • 250 IU vitamina D
  • 451 mg fosforja
  • 351 mg kalcija
  • 4,8 mg niacina
  • 2,7 mg železa
  • 365 mg kalija
  • 35,9 mg magnezija
  • 0,2 mg bakra
  • 1,9 mg vitamina E
  • 0,2 mg vitamina B6
  • 1,2 mg cinka
sardine.jpg
Sardine v konzervi
Profimedia

Številne koristi uživanja sardin

Sardine so eden najboljših naravnih virov maščobnih kislin omega 3, ki so ključnega pomena za zdravje. Vsebujejo EPA in DHA – dve pomembni maščobni kislini, ki pomagata zmanjševati vnetja, izboljšujeta delovanje možganov in zmanjšujeta tveganje za kronične bolezni. Raziskave kažejo, da lahko uživanje hrane, bogate z maščobnimi kislinami omega 3, pomaga pri motnjah razpoloženja, kot sta depresija in anksioznost. Sardine imajo tudi ugoden vpliv na zdravje srca, saj pomagajo uravnavati holesterol in trigliceride. Zaradi visoke vsebnosti kalcija so sardine tudi odlična izbira za ohranjanje zdravja kosti. Kalcij je ključnega pomena za močne kosti in preprečevanje osteoporoze.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @leftburner

Sardine vsebujejo selen in jod, ki delujeta v sinergiji in sta nujna za pravilno delovanje ščitnice. Pomanjkanje teh mineralov lahko vodi do težav s presnovo in hormonskega neravnovesja. Pomanjkanje vitamina B12 lahko povzroči težave, kot so okvara živčevja, zmanjšana mentalna funkcija, težave pri oskrbi celic s kisikom in kronična utrujenost. Sardine so odličen naravni vir tega vitamina, zato jih je priporočljivo vključiti v prehrano.

Sardine so izjemno hranljive in lahko zagotavljajo občutek sitosti več ur. To je še en razlog, zakaj so odličen obrok za vse, ki želijo nadzorovati tek in ohranjati zdravo telesno težo. Uživanje sardine je torej pametna prehranska izbira - vsebujejo številna hranila, so enostavne za pripravo in ugodne za zdravje!

Najbolj zdrav sadež na svetu: zaužijte ga vsako jutro (pomaga tudi pri izgubi telesne teže)